kunstbus
Dit artikel is 14-01-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Richard Tuttle

Amerikaans beeldhouwer en schilder, geboren 1941 in Rahway New Jersey.

Richard Tuttle gebruikte voornamelijk eenvoudige materialen als papier hout of textiel, waarmee hij de grenzen tussen schilder- en beeldhouwkunst onderzocht.

Biografie
Richard Tuttle wordt in 1941 geboren in Rahway New Jersey.

Van 1959-1963 studeert hij aan het Trinity College in Hartford Connecticut, waar hij zijn BA behaalt. In 1963/64 studeert hij aan de Cooper Union New York.

In 1963 maakt Tuttle zijn eerste papieren constructies en in 1965 heeft hij zijn eerste solotentoonstelling in de Betty Parsons Gallery in New York.

Hoewel het grootste deel van Tuttle's vruchtbare artistieke oeuvre sinds het begin van zijn carriëre in de jaren zestig de vorm van driedimensionale objecten heeft gekregen, spreekt hij gewoonlijk over zijn werk als tekenen eerder dan beeldhouwen, waarbij hij de nadruk legt op de kleine schaal en het op ideeën gebaseerde karakter van zijn werk. Hij werpt de conventies van de modernistische beelhouwkunst omver - gedefinieerd door grote heroïsche gebaren, monumentale schaal en materialen als staal, marmer en brons - en creëert in plaats daarvan kleine, excentriek speelse objecten in bepaald nederige materialen als papier, touw, draad, stof, ijzerdraad, twijgen, karton, bubbeltjes plastic, spijkers, styrofoam en triplex.

Tuttle manipuleert eveneens met de ruimte waarin zijn objecten bestaan, plaatst ze onnatuurlijk hoog of laag op een muur, daarbij de kijker dwingend op een andere manier met zijn lichaam in relatie tot de witte-kubus galerieruimte om te gaan. Hij gebruikt gericht licht en schaduw om zijn objecten te definiëren in de ruimte.

Invloeden in zijn werk zijn kalligrafie (hij is bijzonder geïnteresseerd in de wezenlijke kracht van lijnen), poëzie en taal. Als liefhebber van boeken en drukwerk, heeft Tuttle kunstenaarsboeken gemaakt, meegewerkt aan het ontwerp van expositie catalogi en is hij een volleerd graficus.

Vanaf 1967 gebruikt Tuttle veelhoekige, in monochrome kleuren geverfde lakens, die hij ophangt of willekeurig laat neervallen.

In 1968 maakt hij een reis naar Japan.

Vanaf midden jaren zestig begint Tuttle excentriek-gevormde geschilderde houtreliëfs te maken, gevolgd door ideogrammen van gegalvaniseerd tin en ongespannen gevormd canvas geverfd in buitenissige kleuren, die binnen de postminimalistische traditie vallen. Zijn werk ontwikkeld zich tot een streven naar een radicale reductie van compositie-elementen.

In 1970 heeft Tuttle solotentoonstellingen in de Allbright-Knox Art Gallery in Buffalo en in 1972 in het Museum of Modern Art in New York.

In 1972 en in 1982 neemt Richard Tuttle deel aan Respectievelijk Documenta 5 en Documenta 7 te Kassel. In 1975 heeft hij een overzichtstentoonstelling in het Whitney Museum of American Art te New York. In 1979 heeft hij een solotentoonstelling in het Stedelijk Museum te Amsterdam.

Begin jaren tachtig krijgen Tuttle's objecten een overvloedigheid aan materialen, vormen, kleuren, volumes en schaal.
Zijn werken in de jaren 1990 markeren een terugkeer naar kleiner formaat werk, dat desondanks aandacht afdwingt, gevolgd door verzamelingen van laag-reliëf wandobjecten, die schilderen, beeldhouwen en tekenen integreren, een uitdaging van concepten van lijn, oppervlakte, kleur, ruimte en inrichting.

Richard Tuttle ontvangt een National Endowment for the Arts fellowship en de Skowhegan Medaille voor Beeldhouwen. Hij heeft solotentoonstellingen in ICA Philadelphia; het Kunsthaus Zug, Zwitserland; het Centro Galego de Arte Contemporánea, Santiago de Compostela; en het Museu Serralvesin, Porto in Portugal en nog veel meer.

In 2005 is het San Fransisco Museum of Modern Art (SFMoMA) de organisator van de retrospectieve tentoonstelling The Art of Richard Tuttle. Het museum werkte hierbij nauw samen met de kunstenaar zelf. De tentoonstelling is een diepte presentatie van vijftien werken die een volledige reeks categorieën omvat, van beeldhouwen, schilderen, tekenen, grafiek en kunstenaarsboeken tot installatie en meubilair.

websites:
. Art21
. Museum of Contemporary Art Chicago
. Sperone Westwater, voor werk, exposities etc.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.