kunstbus
Dit artikel is 04-05-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rik Poot

Vlaamse beeldend kunstenaar, geboren 20 maart 1924 te Vilvoorde - overleden 16 december 2006 in Jette.

Rik Poot maakte vooral bronzen beeldhouwwerken en assemblages in metaal. Zijn werk, dat zijn oorsprong vindt in het expressionisme en het kubisme beeldt vaak in een pathetische geladenheid de lijdende, de uitbundige of de extatische mens uit.

Rik Poot maakte in het begin in taille directe, direct uit steen gehouwen, of terracotta vrouwengestalten, naakte jongetjes en dierenfiguren in een zeer sobere vormgeving (Staande man, 1959; Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst, Middelheim, Antwerpen). Zijn stilering doet ook wel denken aan Oosterse en Afrikaanse cultuurproducten.

Later ging hij zich meer verdiepen in de ambachtelijke arbeid en meerdere materialen als hout, ijzer, brons en marmer gebruiken; hij tracht het materiespel te verhogen door gebruik te maken van patina en door het bewerken van het oppervlak met de beitel.

Hij gaat steeds meer over tot stilering van de vorm, waardoor er een grotere uitdrukkingskracht ontstaat en het wezen van het uitgebeelde wordt benaderd. Hoewel hij zich in zijn kunst door de menselijke figuur en het natuurbeeld laat inspireren, benadert hij een haast abstracte vormgeving.

Poot is altijd bezig met de structuur en de textuur van natuurvormen waarmee hij de verscheurde en uiteengelegde wereld weergeeft zoals Pablo Gargallo en Ossip Zadkine dat deden. Elk beeld is een momentopname van een sterke, doch gestabiliseerde emotie.

De uitbeelding in brons van het paard vormt een belangrijk thema in zijn werk. Zo creëerde hij ter gelegenheid van 150 jaar Vilvoordse jaarmarkten Het paard op het Heldenplein, dat nu symbool staat voor Vilvoorde en verwijst naar de bijnaam voor de Vilvoordenaars: de "pjeirefretters".
Andere bekende meesterwerken zijn 'De ontvoering van Europa' en 'De ruiters van de Apocalyps'.
Naar aanleiding van de Dutroux-affaire creëerde hij 'Ghequetst ben ic van binnen', dat werd aangekocht door de handelaars van de Leuvensestraat te Vilvoorde.

In zijn werk koos hij vaak voor de kleine man, voor de verliezer, maar ook vereeuwigde hij politici, zoals Jean-Luc Dehaene en Leo Tindemans.

Levensloop
Rik Poot werd geboren in Vlaams Brabant in de volksbuurt Far West van de plaats Vilvoorde waar hij op de moderne humaniora aan het Koninklijk Atheneum te Vilvoorde zat om daarna lessen te nemen aan de Academie van Molenbeek. In de oorlogsjaren 1944-45 studeerde hij aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Brussel.

In 1948 vestigt hij zich te Grimbergen.

Hij ontving verschillende prijzen, waaronder de Eerste Prijs Openluchttentoonstelling Anderlecht (1948) en de Godecharleprijs en de prijs van de stad Luik (1949).

Vanaf 1952 kreeg hij ook opdrachten voor monumentale beeldhouwwerken, o.a. voor de St.-Lambertuskerk te Muizen.

Hij maakte studiereizen naar Frankrijk en Italië en won in 1953 de tweede Prijs van Rome. In datzelfde jaar won hij de eerste Prijs van de Openluchttentoonstelling Vorst en de eerste Prijs van de stad Brussel.

In 1954 ontvangt hij samen met Roel d'Haese een eervolle vermelding in de Prix Jeune Sculpture.

In 1959 ontving hij de Coopalprijs.

Van 1962 tot 1984 was hij leraar Monumentale Beeldhouwkunst aan de Nationale Hogere School voor Bouwkunst en Visuele Kunsten van Ter Kameren, Brussel.

Vanaf midden jaren zestig maakt hij gebruik van het cire perdue (het verloren wasprocédé), waarbij hij figuren maakt uit losse in wasplaat gemodelleerde delen, waarbij ruimte en massa gelijkwaardig zijn.

Rik Poot ontwerpt in 1982 "Ode aan een bergrivier" in brons voor het metrostation Herrmann-Debroux te Brussel.

In 1998 vervaardigt hij het monument "de vuist" voor de gesloten Renault-fabriek te Vilvoorde.

In 2004 organiseerde Vilvoorde een grote tentoonstelling in straten en parken met werk van hem.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.