kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rob van Koningsbruggen

Rob van Koningsbruggen (1948)

Rond 1970 tekende Van Koningsbruggen simpele abstracte vormen of triviale teksten, die werden herhaald tot er structuren ontstonden die - net als bij zijn grote voorbeeld Jan Schoonhoven - zelfstandige beeldende uitspraken werden. Op gelijksoortige manier maakte hij gebreide structuren en al snel ook schilderijen. Zijn werk getuigde van een bizarre humor, maar ook van een grote, provocatieve ernst.

In de jaren zeventig ging Van Koningsbruggen steeds uit van een beperkt repertoire van kleuren, omtreksvormen en technieken. De schilderskwast, die hij aanvankelijk gewoon leegstreek op een ongeprepareerd doek, deed hij na een paar jaar zelfs aan de kant - hij schoof alleen nog doeken over elkaar heen.

'In feite interesseert het me niet hoe het idee is uitgevallen. Je schildert met verf, dus er gebeuren onverwachte en onvoorziene dingen, gelukkig. (...) Ik heb een zwart schilderij en een wit schilderij, even groot, en strijk die langs elkaar heen van links naar rechts. En loop mijn atelier uit.'

In de jaren tachtig verschoof Van Koningsbruggen zijn aandacht van het onderzoek van de handeling naar het resultaat daarvan: de kleurmenging. Dit werk beperkte zich niet langer tot de uitvoering van een aantal van tevoren vastgelegde technische principes maar koos het wonder van de kleur als enig thema. Het betekende een trage ontwikkeling die in de loop van de laatste twintig jaar leidde tot een zeer vrije vormentaal. Koste wat kost vermijdt de kunstenaar harmonie, compositie en academische principes. Het enige uitgangspunt is de cirkel en de menging van kleuren. Voor het overige ligt de hele waaier van mogelijkheden voor de schilder open. Doordat Van Koningsbruggen zich tot de kleur en het penseel bekende, kwam zijn dwarse houding, wars van elke harmonie, volledig tot ontplooiing.

Rob van Koningsbruggen had grote exposities in het Stedelijk Museum (1977) en in Museum Boijmans Van Beuningen (1987).

Relevante verwijzingen: Rob van Koningsbruggen, een schilder zonder program door Fons Heijnsbroek


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.