kunstbus
Dit artikel is 11-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rob Voerman

Nederlands kunstenaar, die grafiek, sculpturen en installaties vervaardigt, geboren 6 mei 1966 in Deventer, woonachtig in Arnhem, waar hij zijn atelier heeft in de voormalige Saksen Weimarkazerne.

Website: Biografie
Rob Voerman begon in 1988 aan een studie tuin- en landschapsarchitectuur in Wageningen die hij echter niet voltooide. Hij verhuisde naar de afdeling beeldhouwen van de CABK (Christelijke Academie voor Beeldende Kunst) Constantijn Huygens in Kampen, een studie die hij in 1996 afsloot.

Werk
Zowel zijn grafiek als zijn sculpturen werden tot voor kort bepaald door een dialoog tussen archaïsche agrarische vormen en verschijningsvormen van de moderne technisch ontwikkelde maatschappij om op deze wijze de overgeorganiseerde Nederlandse samenleving te bekritiseren. Nu probeert hij de architectuur te creëren van fictieve gemeenschappen, zowel in afgelegen gebieden als in bestaande stedelijke omgevingen.

Kenmerkend voor zijn werk is zijn combinaties van technieken.

Zo waren de drie werken die het MoMA (Museum of Modern Art) in New York in november 2006 kocht linosnedes gecombineerd met zeefdruk. Zijn installaties bestaan uit hout, spijkers, luxaflex en dekens en veel glas en hout.

Rob Voerman ontwikkelde samen met Maaike Vellinga van ontwerpbureau Makan een alternatief plan voor het gebied Stadsblokken in Arnhem Zuid waarin onder andere plaats was voor een nieuw museum voor de moderne kunst, een parkeergarage, een megabioscoop (Pathe) en een evenemententerrein dat zij februari 2005 aanboden aan de toenmalige Arnhemse wethouder.

Tentoonstellingen
Er zijn tentoonstellingen van zijn werk geweest in Amsterdam, Londen, Los Angeles, Berlijn en Newcastle-upon-Tyne, België, Duitsland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Denemarken, Taiwan, Canada en natuurlijk ook Nederland.

Zijn werken bevinden zich onder meer in:
. Museum of Modern Art in New York, Verenigde Staten
. Stedelijk Museum in Amsterdam
. UCLA Hammer Museum in Los Angeles, Verenigde Staten
. Coda Museum in Apeldoorn
. Valkhof Museum in Nijmegen

Euregioprijs
In 2005 won Rob Voerman de Euregioprijs, een project voor uitwisseling en samenwerking tussen kunstenaars in de regio Rijn-Waal georganiseerd door het Centrum Beeldende Kunst Gelderland en Kunstverein Art Euregio e.V. in Kleef.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 801.