kunstbus
Dit artikel is 31-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Robert Graham

Amerikaanse beeldhouwer, geboren 19 augustus 1938 Mexico City - overleden 27 december 2008 in de Californische stad Santa Monica.

Robert Graham studeerde aan het San Jose State College en het San Francisco Art Institute in Californië. Met zijn monumentale bronzen focuste hij zich voornamelijk op de menselijke figuur. Robert Graham maakte vooral bronzen werken ter ere van bekende landgenoten.

Hij studeerde van 1961 tot 1963 aan de San Jose State University en aan het San Francisco Art Institute in Californië. In 1972 stelde hij tentoon in het Museum of Fine Arts in Dallas.

Graham's eerste grote monumentale opdracht was de ceremoniële toegangspoort - de 'Olympic Gateway' -, geflankeerd door enorme bronzen torso's, voor het Los Angeles Memorial Coliseum, ter gelegenheid van de Olympische Spelen in 1984. Robert Graham ontwierp een reliëf op de bijna 10 meter hoge bronzen toren van het "Memorial Coliseum". Het symboliseerde de 40 verschillende culturen van Los Angeles.

Andere bekende creaties zijn de Charlie "Bird" Parker Memorial in Kansas City (Missouri) en het Duke Ellington Monument in Central Park (New York City). Ook vervaardigde hij diverse bronzen beelden in het Franklin Delano Roosevelt Memorial in Washington.

Graham was sinds 1992 getrouwd met Oscarwinnares Anjelica Huston.

Robert Graham is zaterdag 27 december 2008 op 70-jarige leeftijd overleden. Graham was al een tijdje ziek. Volgens de gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, was Graham een 'icoon'. Hij werd in 2006 dan ook opgenomen in de California Hall of Fame.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 334.