kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Robert Lambermont

Robert Lambermont (Heerlen, 1976)

Hij exposeerde verschillende objecten in onder andere het Tropenmuseum in Amsterdam, Arti et Amicitiae in Amsterdam en Museum Het Domein in Sittard (solotentoonstelling).

Object nr. 15: 'Vlok' (2002) - Een zeshoekig object staat op ooghoogte opgesteld. Binnenin brandt een lampje, zichtbaar door de witte transparante nylon wanden. Onder het beeld ligt een hoopje ijzervijlsel, dat eens per vier seconden wordt aangetrokken door een elektromagneet, die zich aan de onderkant van het beeld bevindt. Het licht binnenin brandt dan heel even zwakker.

Robert Lambermont studeerde een jaar aan de Stadsacademie Maastricht en vier jaar aan de Gerrit Rietveld academie in Amsterdam, waar hij in 1999 afstudeerde.

In 1999 en 2001 ontving hij startstipendia van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst.

Gedreven door de fascinatie voor de magie van de fysieke beweging maakt Lambermont bewegende ruimtelijke objecten, die er weliswaar geconcipieerd uitzien, maar waarvan het ontstaansproces zeer organisch verloopt.
Dit proces begint met het verzamelen van vormen en bewegingen die hij in het dagelijks leven tegenkomt in bijvoorbeeld landschappen of gebouwen, maar ook in immateriële zaken als een muziekstuk of een gesprek. Uit deze verzameling aan indrukken maakt hij een keuze en komt hij stap voor stap tot de uiteindelijke vorm, in combinatie met de vaak repetitieve beweging.
Soms doet de vorm van een object denken aan een maquette, Hetgeen tegelijkertijd bij de kijker de indruk wekt dat het object ook veel groter zou kunnen zijn en je er in en onderdoor zou kunnen lopen.
Door middel van elektrische stroom en chemische processen veranderen de objecten van Lambermont telkens van karakter, ze draaien om hun as, trillen, kraken en zuchten of veranderen van kleur. Reeksen van associaties doemen op.....

Naast beeldend kunstenaar is Robert Lambermont pianist. Robert Lambermont speelt piano vanaf zijn achtste jaar. Hij volgde pianolessen bij onder anderen Hélène Hammerstein en Paul Huydts. Tijdens zijn studie aan de Gerrit Rietveld Academie kwam hij in aanraking met de muziek van Simeon ten Holt en ontdekte gevoelsmatige parallellen tussen deze muziek en zijn eigen objecten. Sindsdien voert Robert Lambermont composities van Ten Holt en Willem Jeths uit. Hoewel zowel het werk van Lambermont als dat van beide componisten op zichzelf staan en zonder elkaar kunnen, streeft Lambermont er toch steeds naar om combinaties te realiseren van tentoonstellingen van zijn werk en concerten van Ten Holts en/of Jeths' composities. De inhoudelijke verbindingen tussen de objecten en de muziek leveren een extra dimensie op voor de toeschouwers annex toehoorders.

Met Rob Slooten vormt hij sinds 1998 een pianoduo. Zij voerden Canto ostinato uit op twee vleugels in binnen- en buitenland. In juni 1999 realiseerden zij hiervan een dubbel-cd. Sinds juli 2000 vormen Robert Lambermont, Rob Slooten, Ruud Luttikhuizen en Ernst Binnekamp het Lambermont-ensemble. Dit ensemble voerde Lemniscaat uit op vier vleugels in onder andere de Ruïnekerk in Bergen en in Museum Het Domein in Sittard.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.