kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Robert MotherwellAmerikaanse schilder en kunstcriticus, geboren 1915 Aberdeen Washington - overleden 1991 Provincetown Massachusetts

Op zijn elfde jaar werd aan Motherwell een beurs toegekend voor het Otis Art Institute in Los Angeles. Hij studeerde korte tijd schilderen aan de California School of Fine Arts in San Francisco. In 1937 ontving Motherwell een B.A. van Stanford Universiteit en schrijft zich later dat jaar in voor vervolgstudie aan de afdeling filosofie aan de Harvard universiteit in Massachussetts.

In 1938 reisde Motherwell naar Europa om daar een jaar lang te gaan studeren. Zijn eerste soloshow vond plaats in Parijs in 1939 in de Raymond Duncan Gallery.

In 1940 vestigde Motherwell zich in New York, waar hij kunstgeschiedenis ging studeren aan de Columbia Universiteit met Meyer Shapiro, die hem aanmoedigde om schilder te worden.

In 1941 reisde Motherwell samen met Roberto Matta voor zes maanden naar Mexico. Na terugkeer in New York sluit hij zich aan bij een groep kunstenaars, waaronder William Baziotes, Willem de Kooning, Hans Hofmann, Mark Rothko, Franz Kline en Jackson Pollock. Ook experimenteert Robert Motherwell samen met Kurt Seligman in druktechnieken. Hij schrijft traktaten over het automatisme en het surrealisme en maakt tevens zelf zijn eerste automatische tekeningen.

In 1942 nam Motherwell deel aan de eerste nationale Amerikaanse tentoonstelling speciaal gericht op het surrealisme.

In 1944 publiceerde hij zijn Documents of Modern Art, een serie artikelen over moderne kunstenaars. Hij kreeg een solo expositie in Peggy Guggenheim's Art of This Century gallery in New York.

In 1945 experimenteert Motherwell in Atelier 17 van Stanley William Hayter weer met nieuwe druktechnieken. Vanaf 1945 doceert hij aan het Blackmountain College in Beria.

In 1946 begon hij samen te werken met Herbert Ferber, Barnett Newman en Mark Rothko en bracht zijn eerste zomer in East Hampton Long Island door. Ditzelfde jaar kreeg Motherwell solo exposities in de Arts Club van Chicago en het San Fransisco Museum of Art en hij deed mee aan Fourteen Americans in het Museum of Modern Art in New York.

Samen met de kunstenaars Baziotes, Barnett Newman en Mark Rothko richtte Robert Motherwell in 1948 de groep Subjects of the Artists op.

Vanaf 1950 doceert hij aan het Hunter College in New York. Hij doceert, geeft lezingen en exposeert door de hele V.S. en in het buitenland.

Motherwell neemt deel aan de Documenta 3 in Kassel van 1964. Er was een Motherwell exposite in de Kunsthalle in Düsseldorf, het Museum des 20. Jahrhunderts in Wenen en in het Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris in 1976-77. Hij kreeg belangrijke solo exposities in de Royal Academy in Londen en in de National Gallery of Art in Washington D.C., in 1978.

In 1970 verhuisde Motherwell voor het laatst naar Greenwich Connecticut.

In 1977 kreeg Motherwell opdracht voor een muurschildering in de National Gallery of Art in Washington.

Een retrospectief van Motherwell's werk georganiseerd door de Albright-Knox Art Gallery, Buffalo, New York, reisde door de Verenigde Staten van 1983 tot 1985.

In 1991 stierf Robert Motherwell.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.