kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Roberto Sebastian Matta

Roberto Matta

Chileense (surrealistisch) schilder, beeldhouwer en graficus, geboren 11 november 1911 te Santiago, overleden november 2002 in Civitavecchia bij Rome.

Roberto Matta schiep een geheel eigen wereld, bevolkt door demonen en fantastische gestalten. Hij werd daarbij sterk geïnspireerd door de problemen van zijn tijd.

Biografie
Roberto Sebastian Antonio Matta Echaurren werd in 1911 in Santiago geboren uit een geslacht van geëmigreerde Baskische hugenoten.

Matta studeerde architectuur aan de Universidad Catolica in Santiago. In 1933 reisde Matta naar Parijs, waar hij twee jaar als tekenaar in de Parijse studio van de beroemde architect Le Corbusier werkte.

Terwijl Matta zijn tante in Madrid bezocht ontmoette hij de schrijver Federico Garcia Lorca en Pablo Neruda. Neruda introduceerde Matta bij Salvador Dali en Andre Breton. Breton was onder de indruk van de tekeningen van Matta en nodigde hem uit lid te worden van de Surrealistische groep in 1937. Matta maakte vooral abstracte landschappen waarin architectonische vormen opdoemden. Werken als Psychologische morfologie (1938) tonen zijn afhankelijkheid van Tanguy, maar vertonen ook al die amorfe, vage sfeer, die zo kenmerkend is voor zijn concept van ruimte.

In 1939 emigreerde Matta naar De VS, waar hij kennis maakte met de oudere generatie surrealisten en dadaïsten als Breton, Ernst, Léger, Mondriaan, Miró en Tanguy. Hij raakte in het bijzonder gefascineerd door Marcel Duchamp, wiens mechanistische schildertrant van omstreeks 1912 hij gebruikte. Ook leert hij abstracte expressionistische schilders als Motherwell en Pollock kennen.

Tijdens de oorlog begon hij de vormen in zijn schilderijen te bedekken met netwerken, die het werk als in een rooknevel hullen en het zo een aspect van onaardse bizarheid verlenen.

Vanaf 1946 maakte hij tegen de achtergrond van de ervaring van de Tweede Wereldoorlog demonisch-utopische visioenschilderingen van insektachtige gedaanten in grote afgesloten ruimten, als het ware een gestileerde uitbeelding van de technische beschaving.

Na de oorlog werd Matta uit de surrealistische groep gezet om vijftien jaar later weer te worden opgenomen, wegens zijn grote verdiensten voor de beweging.

In 1949 keerde hij naar Europa terug en verbleef hij in Italië, Engeland en Frankrijk.

In de vijftiger en zestiger jaren nam hij steeds meer stelling in de politieke ontwikkelingen van de moderne tijd. Tegelijkertijd werd zijn stijl harder en realistischer.

Het werk van Matta is te vinden in alle belangrijke musea in de wereld. In 2000 toonde het museum in zijn geboortestad Santiago een groot retrospectief van zijn werk. Roberto Matta Echaurren overleed in november 2002 op 91-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Civitavecchia bij Rome. In Chili werden meteen drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 21.