kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rombout Verhulst

Rombout Verhulst (1624-1698)

Vlaams-Brabantse beeldhouwer en tekenaar, geboren te Mechelen 15 januari 1624, begraven te Den Haag op 27 november 1698.

Rombout Verhulst ontleent zijn bekendheid vooral aan grote, monumentale werken, zoals bijvoorbeeld de graftombe van Maarten Harpertszoon Tromp in Delft en het praalgraf van Michiel de Ruyter in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Na het vertrek van Quellinus naar Antwerpen werd Verhulst de belangrijkste beeldhouwer in de Nederlanden. Hij ontving opdrachten van rijke families voor bustes, graftombes en tuinbeelden.

Leerling van Rombout Verstappen en Franc. van Loo,
Leraar van Jan Blommendael, Martin de Meester, Thom Sacx en Nic. Son

Levensloop
Rombout Verhulst studeerde in zijn geboorteplaats Mechelen bij de beeldhouwers Rombout Verstappen, Frans van Loo en misschien ook Lucas Faydherbe.

In 1646 verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij (zelfstandig) onder Quellinus werkte aan de gebeeldhouwde versiering van het nieuwe Amsterdamse stadhuis, nu Koninklijk Paleis.

Tussen 1646 en 1654 heeft hij waarschijnlijk een reis naar Italiƫ gemaakt.

Rond jaren 1660 verhuisde hij naar Leiden waar hij diverse opdrachten uitvoerde voor stedelijke gebouwen. Hij kreeg er ook zijn eerste grote opdrachten voor grafmonumenten.

In 1664 vestigde hij zich in Den Haag, waar hij in 1668 lid werd van het gilde.

1683 Praalgraf gebroeders Evertsen in Middelburg ( Rombout Verhulst overleed in 1698 in Den Haag.

Uit oude bronnen, zoals boedelinventarissen, is bekend dat Verhulst ook zogenoemde kleinplastiek heeft gemaakt. Rembrandt bezat bijvoorbeeld een miniatuurledikantje van Verhulst. Totdat 'Maria met Christuskind' uit particulier bezit aan het Rijksmuseum werd aangeboden, was er op dit gebied nooit iets met zekerheid aan Verhulst toegeschreven. Op het grondvlak, rechtsachter, is het beeldje 'R.VHULST' gesigneerd. ( www.rijksmuseum.nl )

Websites: Zie Lexicon Rijksmuseum Amsterdam, nl.wikipedia.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.