kunstbus
Dit artikel is 15 12 2016 16:57 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

ron mueck

Ron MueckZelfportret, Mask II, 2001

Australische kunstenaar, geboren in 1958 te Melbourne, woont en werkt in Londen.

Mueck werkt naar levende modellen en anatomieboeken. Na een aantal studies vervaardigt hij een beeld van klei. Lang zoekt hij naar het juiste formaat. Dan maakt hij een gipsen mal, die van binnen met verf wordt bestreken en gevuld met siliconen of fiberglas. Hij gebruikt hierbij veel echt materiaal, bijvoorbeeld kippenvel, adertjes en haartjes. Maandenlang is Mueck bezig om de huid op kleur te brengen en de haren en zelfgemaakte ogen te implanteren.

De mens, meestal naakt en alleen, in de beslissende fase van het leven: dat is het thema van Ron Mueck. Zijn 'beelden' zijn introverte, kwetsbare portretten van baby's, een hoogzwangere vrouw, een moeder met kind, van mensen in verschillende stadia van ouderdom en zelfportretten. De van levensecht afwijkende formaten van de beelden, van minuscuul tot supergroot, en de absolute perfectie werken vervreemdend en verontrustend.

Exposities o.a. in de National Gallery in Londen en de Nationalgalerie in Berlijn.

Biografie
Ron Mueck is een kind van twee Duitse speelgoedmakers, geëmigreerd naar Australië.

Ron Mueck deed zijn vaardigheden op door te werken als etalagist. Hij werd al snel een bevlogen technicus animatronica, het bewegen van poppen en andere modellen door middel van computers. Hiermee werkte hij mee aan verschillende kindertelevisieprogramma's en films om in 1986 door te breken als ontwerper van de special effects van Labyrinth, de fantasiefilm met David Bowie. In deze film had hij ook een klein bijrolletje.

Ruim twintig jaar werkte Ron Mueck als poppenmaker voor televisie en film. In 1990 begon hij een eigen productiehuis om modellen te maken voor de Europese reclamewereld. Na een carrière als reclamemaker wijdde Mueck zich halverwege de jaren '90 aan zijn kunst. Hij maakt sinds 1996 hyperrealistische beelden (zgn. life castings) in moderne materialen, combinaties van siliconen en fiberglas.

Sinds zijn debuut in 1997 op de tentoonstelling 'Sensation: Young British Artists from the Saatchi Collection' in de Londense Royal Academy baren Mueck's beelden internationaal veel opzien. Toen zijn beeldje van Pinocchio (1996) werd opgemerkt door verzamelaar Charles Saatchi nodigde deze hem uit voor Sensation, de spraakmakende en inmiddels legendarische tentoonstelling te Londen in 1997 van jonge Britse kunstenaars (de YbA's) als Damien Hirst, Sarah Lucas en Tracey Emin. Het beeld van Mueck's overleden vader, - angstig echt, compleet met lichaamsbeharing - maar met zijn negentig centimeter iets kleiner dan hij was, baarde het meeste opzien. In 2001 was zijn bijna 5 meter hoge hurkende jongen het meest gefotografeerde beeld.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 10.