kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ron Sluik

2001 Na achttien jaar komt er een einde aan de samenwerking tussen het kunstenaarsduo Reinier Kurpershoek en Ron Sluik. Hun loopbaan begon in 1982 bij de voormalige galerie MonteVideo, op 6 April keren ze huiswaarts en eindigt een artistieke zwerftocht bij het Nederlands Instituut voor Mediakunst (het NIM voorheen MonteVideo/Time Based Arts). De samenwerking wordt afgesloten met de opname van hun video-oeuvre in de mediacollectie van het NIM.

Het werk van Sluik/Kurpershoek bevat een krachtige boodschap en weet politiek en poëzie overtuigend met elkaar te integreren. De video's lijken reisverslagen van omzwervingen door verschillende territoria, waarin de sporen van de tijd en onze geschiedenis vol medeleven kenbaar worden gemaakt. Toch blijven Sluik/Kurpershoek geen bezoekende, observerende buitenstaander. Actief gaan ze een relatie aan met de wereld en Europa en haar geschiedenis in het bijzonder.

Tijdens zijn eerste reis naar Moldova fotografeerde Ron wat hij tegenkwam in het land, zo bracht hij Moldova in beeld en voor zichzelf tot leven. Die eerste beelden zijn gebundeld in zijn boek 'Dit is mijn huis, het wrede paradijs', waarmee hij een tijdloos document wilde maken. In de hoofdstad Chisinau ontmoette hij journaliste en kunsthistorica Irina Grabovan, die in 1999 Galeria AoRTa startte een ruimte voor moderne kunst en vooral fotografie. Hij besloot te blijven en met Irina samen te werken.

De (video) kunstenaar woont en werkt sinds april 2001 in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië. Voor die tijd vormde hij een duo met Reinier Kurpershoek. Ze maakten samen een omvangrijke serie verhalende (video) werken met titels als 'Naar de grens', 'De ijzeren slagboom', 'Door schuldig landschap' en 'Weiter weiter'. Al deze films handelden over oorlog, geweld, schuld en onschuld. Deze zware thema's werden door Sluik & Kurpershoek in een niet moralistische, poëtische vorm gegoten en de werken werden met veel succes in Europa ontvangen.

Terwijl westerlingen naar het oosten trekken, zijn Moldavische kunstenaars voor 90% naar het buitenland vertrokken. Irina en Ron proberen via hun galerie de Moldavische kunstbeoefening te stimuleren, zij nodigen buitenlandse kunstenaars uit werk te maken in en voor het land en lezingen te geven. Met deze activiteiten willen Irina en Ron aandacht trekken voor het land en het op een positieve manier op de kaart zetten.

Van 2 t/m 26 maart 2005 zijn in Fotogalerie Objektief foto's te zien van Ron Sluik. De foto's geven een impressie van Moldova, of zoals wij het beter kennen Moldavië, een klein en arm agrarisch land ten oosten van Roemenië. Het nieuwste boek van Ron Sluik heet 'Moldavisch Blauw', met een knipoog naar zijn vaderland en gebaseerd op de blauw geverfde huizen en objecten. Niet omdat blauw en culturele oorsprong heeft, maar omdat die kleur verf de goedkoopste was.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 58.