kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rosa Barba

Videokunstenares

Geboren in Italië.

Opleiding: Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam

Rosa Barba (IT/NL/D) is bekend om haar inventieve gebruik van het medium film, waarmee ze de afgelopen jaren uiteenlopende installaties heeft gemaakt die veelvuldig in het kunstcircuit zijn getoond.

Rosa Barba maakt ook videoclips, vaak voor bevriende musici en bands uit de Duitse elektronische underground muziekscène zoals voor de elektronisch underground formatie Mouse on Mars uit Keulen. De catchy beats van Mouse on Mars worden voorzien van catchy moves. Mars) en Markus Popp (Oval). Microstoria richt zich op een subtiele, introspectieve verkenning van digitale hard- en softwaretools om tot een nieuw vocabulaire van hedendaagse digitale muziek te komen. De muziek concentreert zich op kleine details om uit te komen op een vloeiende aaneenschakeling van gesamplede soundframes, teruggespeeld in slow motion. Microstoria begeeft zich buiten het conventionele concept van muziek. Vrij van traditionele opvattingen van tijd, harmonie en zelfs structuur onderzoekt Microstoria 'tone and texture' waarmee ze betekenis en vorm uit abstraktie schept. De organische kwaliteit van de muziek lijkt zich los te zingen van haar digitale oorsprong.

Mouse on Mars
De Duitse band Mouse on Mars werd in 1993 gevormd. In 1994 was hun eerste optreden in Nederland een hoogtepunt op het Tegentonen Festival, vernieuwend door het gebruik van basgitaar en drums om house te maken. Zelf omschrijven ze hun muziek liever als 'electro-kraut-dub-grind'. Hun volledig instrumentale muziek is beïnvloed door de Duitse jaren zeventig bands Kraftwerk en Neu! In 1996 maakten ze de soundtrack voor een Amerikaanse film GLAM met Tony Danza. De Duitse kunstenares Rosa Barba mixt de beelden die tijdens het concert worden geprojecteerd.

Panzano, Germany, 1999
regie: Ulrike Molsen, Rosa Barba
productie: Academy of Media Arts
sales: Rosa Barba
print: Rosa Barba
scenario: Rosa Barba, Ulrike Molsen
cast: Valeria Focardi, Dino Cinque, Claudio Biadaioli
camera: Rosa Barba, Ulrike Molsen
montage: Rita Schwarze
geluid: Martin Peter Jensen
lengte: 23'
De maaksters hebben een 'bijna' normale familie onderzocht om te tonen hoe schizofrenie er in het dagelijkse (?) leven uitziet: Valeria, Claudio en Dino zijn schizofreen. Ze wonen in een oud huis op de top van een heuvel in een prachtig Italiaans landschap. Ze vormen bijna een normale familie. Maar misschien houden ze voor ons alleen maar de schijn op.

2003
Het motief van de (door)gang vormt in een installatie de aanleiding om door ongewoon taalgebruik een bevreemdende mentale ruimte op te roepen. In de 16mm-filminstallatie Machine Vision Seekers (2003) maakt Rosa Barba gebruik van een bewegende projector die letterlijk woorden op de muur gooit. De tekst bestaat uit korte zinnen uit een verhaal over personages die zich in een onderaardse tunnel bevinden en omgeven zijn door complete duisternis.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 859.