kunstbus
Dit artikel is 04-03-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rosa Loy

Rosa Loy (1958 in Zwickau) is een Duitse schilderes en graficus. Ze wordt gerekend tot de Neue Leipziger Schule (Nieuwe Leipzigse School). Zij en haar man, kunstenaar Neo Rauch, zijn enkele van de belangrijkste vertegenwoordigers daarvan.

Sinds 1993 werkt ze als freelancekunstenaar. Rosa Loy is een artiestennaam; haar echte naam is Sibille Rauch.

Ze is getrouwd met Neo Rauch met wie ze in Markkleeberg bij Leipzig woont. Ze hebben een zoon.

Vrouwen omringd door dieren en fantasiefiguren. De schilderijen van Rosa Loy worden er door bevolkt. Met als achtergrond haar uiteenlopende landschappen, die zich uitstrekken van het ondergrondse tot voorbij het oneindige. Er heersen eigen wetten en gewoontes. Mens en natuur staan zo dicht bij elkaar dat ze soms letterlijk met elkaar vergroeid zijn. Loy kent de plantenwereld goed. De grote tuin met planten en bloemen bij haar huis is een bron van inspiratie. Via de natuur komt de werkelijkheid haar schilderijen binnen. Die geven geen commentaar op de alledaagse werkelijkheid, maar laten de kijker eerder grote verbanden of universele waarheden zien in kleurrijke voorstellingen.

Loy schildert in tempera verf, een verf op basis van ei en pigment. Dit resulteert in heldere kleuren die in dunne lagen over elkaar heen zijn gezet. Op deze manier creëert ze een zeer groot scala aan kleuren.

Geboren in Zwickau (voormalige DDR) ging het leven van Loy aanvankelijk niet over rozen. Maar na de tuinbouwschool en de hogeschool voor Grafiek en Boekkunst in Leipzig, waar ze nog steeds woont en werkt, kreeg ze erkenning als zelfstandig kunstenaar.
Rosa Loy behaalde in 1981 aan de Humboldt Universiteit van Berlijn een diploma als tuinbouwkundig ingenieur. Tot 1985 werkte ze in dit beroep. Vervolgens studeerde ze aan de Hogeschool voor Grafiek en Boekkunst in Leipzig bij de afdeling boekontwerp van Rolf Felix Müller waarvoor ze in 1990 een diploma behaalde. Tussen 1990 en 1993 was ze masterstudent bij Rolf Münzner voor schilderen en grafiek.

Het werk van Rosa Loy kan worden omschreven als deel uitmakend van de aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst verbonden 'Nieuwe Leipzigse School', die teruggaat tot documenta 1977, in Kassel. Ze is gehuwd met de Duitse schilder, Neo Rauch (°1960), de wegbereider van de “Neue Leipziger Schule”, en behoort tot de vrouwelijke Duitse schilders die zich bezighouden met de kennis die door vrouwen, en de daarmee verbonden 'mysterieschool' en de neoromantiek, wordt overgedragen. Romantiek is één van de grote tradities van de Saksische schilderkunst. Loy integreert vrouwelijkheid en schoonheid in haar schilderijen, waardoor ze haar werken op verschillende manieren kan interpreteren. Haar figuratieve benadering maakt verhalende verwijzingen mogelijk, maar gaat verder dan eenvoudige interpretaties. Met caseïne op canvas, diverse technieken op papier en diverse printtechnieken, maakt ze gebruik van de vele associaties die opgeroepen en aangetroffen kunnen worden, in onderling verbonden systemen en conventionele soorten, visuele waarneming. - (www.stretto.be)

Neo Rauch en Rosa Loy ontwierpen de set voor de Lohengrin-opera op het Bayreuth-festival in 2018.

Websites en bronnen:
https://drentsmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/rosa-loy
https://www.digitalekunstkrant.nl/drents-museum-koopt-schilderij-rosa-loy/
https://www.trouw.nl/nieuws/kunstenaar-rosa-loy-vindt-dat-mannen-al-genoeg-aandacht-hebben-gehad~b903bbd5/
https://www.stretto.be/2020/09/20/richard-wagner-lohengrin-in-bildern-von-rosa-loy-und-neo-rauch-mit-einer-einfuhrung-von-christian-thielemann-een-bijzonder-mooie-uitgave-van-c-h-beck/

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.