kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rudi Fuchs

Rudolf Herman (Rudi) Fuchs (Eindhoven, 28 april 1942) is een Nederlands kunsthistoricus. Binnen Nederland is hij het bekendst als voormalig directeur van het Stedelijk museum in Amsterdam. Internationaal verwierf hij bekendheid als organisator van Documenta 7 te Kassel.

Rudi Fuchs studeerde van 1967 tot 1975 kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden, en kreeg daar na zijn afstuderen een positie als wetenschappelijk medewerker aan het Kunsthistorisch Instituut. In 1975 werd hij directeur van het Van Abbemuseum. Tussen 1987 en 1993 was hij directeur van het Haags Gemeentemuseum. Vervolgens werd hij in februari 1993 directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, waar hij Wim Beeren opvolgde. Hij werkte daar tot 1 januari 2003. Na het vertrek van Fuchs bij het Stedelijk Museum werd ad interim Hans van Beers directeur, die op zijn beurt in september 2004 werd opgevolgd door Gijs van Tuyl.

Fuchs was tussen 1984 en 1990 artistiek directeur van het Museo d'Arte Contemporanea in Turijn. In 1982 was hij artistiek directeur van de Documenta 7 in Kassel (Duitsland). Sinds 1 januari 2005 is Rudi Fuchs de eerste hoogleraar op de leerstoel Kunstpresentatoren aan de Universiteit van Amsterdam.

Schrijver over beeldende kunst
Fuchs was vanaf 1962 actief als kunstcriticus; in eerste instantie schreef hij voor het Eindhovens Dagblad. Vanaf 1967/68 was hij criticus en columnist voor De Gids en voor NRC Handelsblad. Fuchs heeft veel artikelen over Nederlandse en buitenlandse kunstenaars gepubliceerd. Hij is auteur van boeken over onder meer Karel Appel en over Rembrandt en de Nederlandse Schilderkunst.

Organisator van tentoonstellingen
Fuchs was curator van een groot aantal tentoonstellingen, onder andere van de tentoonstelling in het Bozart in Brussel getiteld "Reis van Rudi Fuchs langs de kunst der Lage Landen", waarin het werk van Karel Appel met dat van andere Nederlandse kunstenaars werd vergeleken.
Hij was onder meer curator van de volgende tentoonstellingen:
1987 Jan Dibbets in Amerika (Minneapolis, Detroit en Guggenheim, New York)
1989 Arnulf Rainer in Guggenheim, New York en in het Museum of Contemporary Art, Chicago
1995 Expositie Views from Abroad, Whitney Museum, New York
1997 Samen met Jan Hoet van een tentoonstelling over moderne Nederlandse en Vlaamse in het Palazzo Grassi te Venetiƫ

Controverses en budgetten
Fuchs verliet het Haags Gemeentemuseum in 1993 met achterlating van een exploitatietekort van vier miljoen gulden. Hij had de gemeente vantevoren gewaarschuwd dat hij principiƫel zou kiezen voor 'de beste kunst' en niet voor de grootste bezoekersaantallen.

Hij vertrok in 2003 bij het Stedelijk Museum in verband met financiele problemen met de uitbreiding. Het oorspronkelijke plan van Alvaro Siza, dat 90 miljoen euro zou kosten kon niet doorgaan, omdat er maar 56,7 miljoen euro beschikbaar was. Fuchs zag erg op tegen de herziening van de plannen en de bouw van de uitbreiding daarna. Het geheel zou nog veel jaren vergen en Fuchs wilde niet zijn laatste periode bij het Stedelijk Museum 'in een bouwput' doorbrengen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.