kunstbus
Dit artikel is 13-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rudi van de Wint

Nederlands beeldhouwer, schilder, wandschilder, geboren en overleden in Den Helder.

Ruud of Rudi van de Wint is een pseudoniem,
Naamsvarianten: Jochem of Jochum van de Wint, Reindert Wepko van de Wint, RW van de Wint, R.W. v/d Wint

Van de Wint werd in 1942 in de marinestad Den Helder geboren. Hij volgde een opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende kunsten in Amsterdam (1961-1966).

Hij nam als schilder deel aan de kunsttentoonstelling Documenta in het Duitse Kassel in 1977. Later was hij ook actief als beeldhouwer.

Rudi van de Wint is onder meer bekend van het reusachtige tiendelige schilderij in de Tweede Kamer, een plafondschildering voor Paleis Noordeinde in Den Haag en voor het gerechtsgebouw in Amsterdam. Hij heeft o.a. geëxposeerd in het Stedelijk Museum te Amsterdam, het Groninger Museum, het Kröller Möller Museum en The Serpentine Gallery te Londen. Zijn werkstukken, waarvoor hij in een loods in het kustdorp Huisduinen een werkplaats had ingericht, zijn overal in het land te zien.

Van de Wint maakte in de jaren zeventig schilderijen waarvoor hij speciale ruimtes wilde creëren. Om die ruimtes, kleine bouwsels of sculpturen, te realiseren trok hij zich in 1980 terug in het duingebied De Nollen aan de rand van Den Helder. Dit is voor hem een 'laboratorium' waarin hij experimenteert. Hij neemt en herneemt keuzes, wat ertoe leidt dat resultaten langzaamaan tot stand komen.

Nollenproject (Europa resoluut af, en trok zich terug op het speelveld van zijn kindertijd. Sinds 1980 werkt hij, mede dankzij een half miljoen gulden subsidie verleend door Aad Nuis, aan het schilderkunstig project De Nollen, een 14 hectare groot binnenduinterrein bij Huisduinen onder Den Helder, dat hij transformeerde tot een gecombineerd natuur- en expositiegebied. Van de Wint experimenteerde op De Nollen veelvuldig met ruimte, licht, schaal en maat en plaatste er in de loop der jaren een groot aantal monumentale kunstwerken, zoals "De tong van Lucifer" . Half verscholen in het duinlandschap bevinden zich geoxideerde bouwsels van staal die Van de Wint speciaal heeft gemaakt om te beschilderen. Alle disciplines waarmee hij experimenteert, komen hier samen. Zowel in de bestaande bunkers als in nieuw gemaakte bovengrondse en ondergrondse ruimten.
Zijn werk op De Nollen trok in binnen- en buitenland de aandacht. Koningin Beatrix bracht al eens een privebezoek aan Van de Wints project.

Actuele informatie over Kunstproject De Nollen, zie Tweede Kamer.

In 2002 had hij in het museum Kröller-Müller in Otterlo een tentoonstelling van zijn beelden onder de titel Clair-Obscur. (Museum zijn niet alleen de context, maar ook het uitgangspunt geworden voor werken die tezamen het karakter van een Installatie aannemen. In vijf zalen en op twee plaatsen in de Beeldentuin van het Museum zullen nieuwe beeldhouwwerken getoond worden. In deze werken van spectaculaire afmetingen keren oude Thema's uit Van de Wints Oeuvre terug: gebroken (zon)licht, licht en schaduw, de rechte en de gebogen Vorm, de ellips of delen van de ellips en de huid van het werk, geoxideerd in Koper en staal.

Tentoonstelling: Art in Motion: Sculptuur zonder titel, 2003
Corten-staal, grondvlak 325x325 cm, breedte bovenaan 500 cm, hoogte 700 cm
Als een enorme vaas van rood-roestig staal staat De Kelk, door R.W. van de Wint ontworpen in 1993 maar pas in 2003 gemaakt, aan de rand van het Bos van Ypey, dicht bij snelweg E10 zodat de opmerkzame automobilist hem van de weg af kan zien.De beweging in deze nogal stilstaande "prinsessentoren" zoals een meisje het kunstwerk noemde, kan alleen worden gezien als men erin gaat effecten die ontstaan door licht dat door gaten bovenin het bouwwerk valt, en via een prisma aldaar op de binnenwanden wordt geprojecteerd.

Sculptuur bij Schouwburg het Park (www.hoorn.nl)
Het beeld bestaat uit twee aluminium bladen van 10 meter hoog, die voor elkaar worden geplaatst. Het ene blad is aan de bovenzijde 5 meter breed , het andere blad ongeveer 2 meter. Van de Wint maakt zijn beelden samen met specialisten uit de scheepsbouw. De platte staalplaat is met behulp van een speciaal gebouwde pers in de gewenste vorm gevouwen. De vouw of rug in het staal geeft het beeld zijn constructieve stevigheid.
Van de Wint vergelijkt het persen van het staal met het maken van een schilderij: een proces dat je nooit helemaal in de hand hebt. De vorm die in het staal wordt gedrukt ontstaat gedeeltelijk toevallig, maar je kunt er zelf voor kiezen een toevallig ontstane vorm te laten bestaan of weer te veranderen. Door het grillige patroon van de vouwen heeft het beeld een organisch karakter.
In de ogen van de kunstenaar gaat het koele, ingehouden karakter van het aluminium een relatie aan met het titanium van de toneeltoren. De twee bladen zijn geperforeerd met cirkels, waardoor het beeld een transparant karakter krijgt. Door de plaatsing van de twee delen achter elkaar veroorzaakt het gaatjespatroon in het staal een moire, een schijnbare beweging.
De sculptuur is het resultaat van experimenten met het persen van staal door middel van een persmachine. Toen Van de Wint in 1999 de opdracht voor het vervaardigen van het beeld kreeg, was dit het eerste experiment met het vouwen van een grote platte staalplaat.
Inmiddels is een vergelijkbare variant te zien in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum. Het staat boven op een heuvel, verscholen tussen bomen en is getiteld 'View'. Via openingen tussen de vijf bladen kun je in het beeld staan. Vanaf die plek is alleen nog zicht op de lucht.

23 jun 2005 De Nollen, levenswerk van RW van de Wint gered
Het voortbestaan van kunst- en natuurproject de Nollen, het levenswerk van beeldend kunstenaar R.W. van de Wint, is op de valreep gered dank zij een subsidie van de Europese Gemeenschap ter waarde van 1,8 miljoen euro.

30 mei 2006 dinsdagavond is hij onverwacht op zijn terrein De Nollen in Den Helder overleden. Van de Wint is 63 jaar geworden. Recent nog verwierf Van de Wint de opdracht voor vier sculpturen in het Drentse Hoogeveen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 105.