kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rudolf Hausner

Oostenrijks schilder en graficus, (4/12/1914 Wenen - 25/2/1995 Mödling, (bij Wenen).

Rudolf Hausner is samen met Ernst Fuchs een van de voornaamste vertegenwoordigers van het fantastisch-realisme van de Wiener Schule.

Biografie
Rudolf Hausner reist rond als jazz-musicus nadat hij van 1931 tot 1936 gestudeerd had bij Albert Paris Gütersloh aan de Weense Academie. Van 1941 - tot 1943 is hij in Militaire Dienst.

Na expressionistische periode combineert Hausner bepaalde elementen van de 'Pittura Metafisica' met een surrealistisch-veristische vormentaal. In 1946 richt hij samen met Edgar Jené, Ernst Fuchs, Wolfgang Hutter en anderen een surrealistische kunstenaarsgroep op.Die Arche des Odysseus

In 1956 voltooit hij zijn schilderij Ark van Odysseus (1948-56, Wenen, Historisches Museum) waarin een relatie is te vinden tussen de symbolen die voor de onmenselijkheid van de moderne maatschappij staan, en de mythologische barokke themathiek uit de Middeleeuwen.

In 1956 creëert hij de mythische figuur 'Adam Jedermann' en in 1957 ontstaan de eerste Adam-schilderijen.

In het werk van de kunstenaar blijkt zeer duidelijk de invloed van Hieronymus Bosch. Hoewel in Hausners kunst Op-Art-achtige elementen zijn verwerkt, domineert niet de expressiewaarde van de vorm of de kleur, maar de inhoudelijke betekenis. De schilderijen van Hausner zijn uitbeeldingen van hallucinatoire, vervreemdend surrealistische dromen. De individuele mythologie van Hausner wordt tot een algemene code van de gespletenheid van de mens, die zich slechts in visioenen geheel kan verwezenlijken.

In 1959 neemt hij deel aan een groepstentoonstelling in de Oberen Belvedère in Wenen en aan Documenta 2 in Kassel.

In 1966 is hij gastdocent aan de kunstacademie van Hamburg en vanaf 1968 doceert Professor Hausner aan de Kunstacademie van Wenen.

In 1970 ontvangt hij de Oostenrijkse staatsprijs.

In 1984 heeft hij een overzichtstentoonstelling in de Neue Galerie te Linz en het Künstlerhaus in Wenen. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 18.