kunstbus
Dit artikel is 05-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ruud Kuijer

Nederlandse beeldhouwer, geboren 8 juni 1959 in Schalkwijk (Houten), woont en werkt in utrecht

Naamsvarianten: Gertrudis Petrus Jozeph Kuijer, Ruud Kuyer.

Ruud Kuijer maakt abstracte sculpturen, waarin hij herkenbare vormen verwerkt. Spelend en experimenterend met evenwicht, zwaartekracht en stapelingen komt hij tot verrassende en sterke beelden. Ruwe industriële materialen als staal, hout en beton hebben zijn voorkeur. Hij past in de traditie van de modernistische beeldhouwkunst, maar hanteert de abstracte beeldtaal op geheel eigen wijze.

Sinds 1986 exposeert hij in binnen- en buitenland, o.a. in het Centraal Museum Utrecht, het Gemeentemuseum in Den Haag (o.a. solotentoonstelling in 1996) en het Wilhelm Lehmbruck Museum in Duisburg (solo 1996-1997). Zijn werk is opgenomen in de collecties van het Bonnefantenmuseum in Maastricht, het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Centraal Museum in Utrecht, en in particuliere verzamelingen in Nederland, België, Duitsland en de Verenigde Staten.

Biografie
Na zijn studie aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch (1981-1984) en aande Jan van Eyck Academie in Maastricht (1984-1986) vestigde hij zich in Utrecht.

Als beeldhouwer werd Ruud Kuijer in 1986 bekend met zijn abstracte sculpturen, waarin hij vaak herkenbare vormen verwerkt. Deze beelden waren aanvankelijk gemaakt van ruwe industriële materialen als staal, hout en beton. De laatste jaren gebruikt hij echter vooral beton.

Sculpture at Land's end - de Waterwerken van Ruud Kuijer
Sinds 2002 werkt Ruud aan een groep van zeven grootschalige betonnen sculpturen op een landtong aan het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht. Kuijer noemt deze sculpturen Waterwerken, door de verschillende niveau's waarop de sculpturen de relatie met water aangaan. Dit, overigens door hemzelf geïnitieerde project op bedrijventerrein Lage Weide levert hem in 2004 de Fentener van Vlissingen Cultuurprijs op voor de hoge kwaliteit van zijn beeldhouwwerken en voor de wijze waarop hij zijn kunstenaarschap vorm geeft. In 2005 ontving hij eveneens de Nederlandse Betonprijs voor zijn sculptuur Waterwerk III Chardonnay. De jury roemde de 'ruimtelijke samenhang, waardoor een wonderlijke sfeer is ontstaan door het contrast tussen utiliteit en poëzie'.

2004 Fentener van Vlissingen Cultuurprijs
Het Fentener van Vlissingen Fonds, het Algemeen Cultureel Fonds van de SHV, reikt september 2004 de eerste Fentener van Vlissingen Cultuurprijs uit aan de Utrechtse beeldhouwer Ruud Kuijer. Ruud Kuijer krijgt de prijs voor zijn oeuvre tot nu toe en voor de unieke en zeer actieve wijze waarop hij zich als beeldend kunstenaar manifesteert. De prijs bestaat uit 10.000 euro en een publicatie. De Fentener van Vlissingen Cultuurprijs is bedoeld voor een kunstenaar die een bijzondere bijdrage levert aan het Utrechtse culturele leven. Ruud Kuijer krijgt de prijs voor de hoge kwaliteit van zijn beeldhouwwerken en voor de wijze waarop hij zijn kunstenaarschap vorm geeft. Kuijer is een cultureel ondernemer pur sang. Het grootschalige project Sculpture at Land's End is daarvan een treffend voorbeeld. Na langdurige en intensieve onderhandelingen met de gemeente Utrecht en Rijkswaterstaat kreeg hij toestemming voor een beeldenproject langs het Amsterdam-Rijnkanaal op het industriegebied Lage Weide. In 2002 plaatste Kuijer hier Waterwerk I, de eerste van zes of zeven grote betonnen sculpturen. Het tweede beeld werd in 2003 geplaatst, waarna het derde eind 2004 werd onthuld.
Op dezelfde plek bouwde hij eigenhandig een groot atelier, dat tegelijk met de uitreiking van de Cultuurprijs officieel in gebruik wordt genomen. Kuijer weet zich steeds opnieuw te verzekeren van steun door bedrijven in raad en in natura. Het bestuur van het Fentener van Vlissingen Fonds heeft grote waardering voor deze actieve, onafhankelijke opstelling.
Het Fentener van Vlissingen Fonds heeft Ruud Kuijer tevens opdracht gegeven een drietal kleine sculpturen te maken als materieel aandenken voor toekomstige winnaars van de Fentener van Vlissingen Cultuurprijs. Deze 'draadeindsculpturen' worden eveneens op 1 september gepresenteerd. - (sculpturen op het programma.

Springtij
In mei 2008 is de de ruim acht meter hoge betonnen sculptuur Springtij geplaatst voor het hoofdkantoor van Koninklijke Boskalis Westminster NV te Papendrecht. De kunstenaar maakte het beeld als markering voor het tweede centennium van de baggeraar.
Ruim negen maanden werkte Ruud Kuijer en zijn team van vijf technici en drie adviseurs aan de sculptuur. Nadat deze gereed was is het beeld per schip van zijn atelier in Utrecht naar Papendrecht vervoerd. Het beeld staat inmiddels op haar sokkel: prominent geplaatst voor het hoofdkantoor van Boskalis.
Springtij verwijst naar risico, dynamiek en hachelijk evenwicht ofwel: een rusteloze situatie. Het beeld kent vele paradoxen. De verbindingen tussen de vormen in Kuijer's beeld zijn losser dan ooit. Het is open en vrij van structuur. Wat stevig is lijkt te zweven. De kern van het beeld, een lange platte strook, in feite de ruggengraat, staat niet maar hangt, nota bene in twee richtingen uit het lood. Hoewel los en vrij: Springtij is tegelijkertijd een heel degelijke sculptuur van gewapend beton.
De vrije, bijna onafhankelijke relatie tussen de vormen onderling wordt niet alleen bepaald door de structuur. Kuijer vond bij Boskalis inspiratie in de vorm van de centrifugaal pomp. Deze cirkelvormige pomp is het hart van de baggerindustrie: er worden zand en modder mee opgezogen en opgespoten. Hij tordeerde de mallen van het pomphuis waardoor er subtiele draaiingen in het beeld ontstonden. Zo kon de kunstenaar via een verwijzing naar de industriële activiteit van de opdrachtgever een nieuw abstract en beeldend element in zijn werk introduceren. Daarnaast kent het beeld veel verschillen in huid van het beton die het beeld verlevendigen.
Springtij is een beeld 'tussendoor'. In afwachting van de gehele financiering van zijn project Waterwerken vroeg Boskalis de kunstenaar een beeld te maken. Boskalis is hoofdbegunstiger van het project Waterwerken samen met Rijkswaterstaat en de afdelingen Economische Zaken van de stad en de provincie Utrecht. - (Museum grenzende park een serie manshoge betonnen sculpturen worden getoond. Ruud Kuijer is al enige tijd bezig met deze bijzondere serie. De uitgangspunten van dit creatieve project zijn de doorgang, poort of venster. De opening van deze tentoonstelling zal samenvallen met de presentatie van Waterwerk V.

Gastlessen
Voor het project Waterwerken bestaat veel belangstelling in het buitenland. Na lezingen voor de Universiteit van Leeds en het Wilhelm Lehmbruckmuseum in Duisburg in 2005 en 2006 heeft Ruud Kuijer in 2008s een serie gastlessen gegeven aan de Universiteit der Kunsten in Berlijn.

Websites:
. www.ruudkuijer.nl
. www.kunstinutrecht.nl

. Waterwerk IV 'Overstag' www.kunstinutrecht.nl
. Waterwerk III en de Betuwelijn www.kunstinutrecht.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 7.