kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Salomon Garf

Salomon Garf (1879-1943)

Nederlands schilder, etser, houtsnijder, linoleumsnijder van portretten, stillevens, figuurvoorstellingen, interieurs, naaktfiguren, stadsgezichten, strandgezichten en enige landschappen.

Geboren 6 december 1879 Amsterdam
Overleden ca 27 augustus 1943 Auschwitz

Salomon Garf (1879-1943) werd aan de Oude Zijds Voorburgwal in Amsterdam geboren als zoon van Emanuel Garf en Sophia Kok. Hij had twee broers; Israel Emanuel Garf en Leonard Karel Garf en een zus: Susanna Garf. Zijn vaders familie was meerdere generaties werkzaam geweest in de diamant.

Salomon trad niet in de voetsporen van zijn voorouders. Hij voelde zich meer aangetrokken tot het kunstenaarsvak. Hij was leerling van de Quelliniusschool te Amsterdam, de Rijksschool voor kunstnijverheid en de Rijksacademie te Amsterdam onder leiding van A. Allebé, C.L. Dake, N. van der Waay tussen 1890 en 1903 en G Sturm. Met het schilderij "Elisa wekt het kind der Sunamitische weduwe op" dong hij mee naar de Prix de Rome.

Vestiging 1905 Antwerpen

1905 Laren
Na de Rijksacademie vestigde hij zich met zijn vrouw, Eva Cosette Baszanger, in Laren.

Partner: Cosette Eva Baszanger, Huwelijk 16-5-1907 te Amsterdam

In 1908 hield hij zijn eerste tentoonstelling, waar hij een werk verkocht aan een museum in Boekarest. In Laren schilderde hij vooral interieurs, landschappen en boerentypen, maar hier was hij zelf niet zo tevreden over.

Hij exposeerde op de vierjaarlijkse tentoonstelling te Amsterdam 1912.

1914 Amsterdam
Hij verhuisde naar Amsterdam in de hoop daar met meer bevrediging te kunnen schilderen. Hij ging er onder andere portretten maken, vaak van zijn zoontje en van zijn vrouw.

In 1914 kreeg Garf de Willink van Collenprijs voor het schilderij "Mijn atelier", waarop zijn zoontje te zien is.

Hij exposeerde ook in Venetie in 1934.

Garf was lid van de Amsterdamse kunstenaarsverenigingen Arti et Amicitiae en St. Lucas.
Garf was lid van "Arti et Amicitiae" en bekleedde korte tijd de functie van tweede secretaris. Bij zijn vijftigste en zestigste verjaardag werden er grote overzichtstentoonstellingen van zijn werk georganiseerd. In de jaren dertig was Garf betrokken bij de kunstenaarshulp aan vluchtelingen uit nazi-Duitsland. In de bezettingstijd werd het Garf als jood onmogelijk gemaakt vrij te werken.

Garf werd secretaris van de aankoopcommissie van de "Van Leer Stichting". Deze stichting steunde joodse kunstenaars tijdens de bezetting in hun levensonderhoud.

Salomon Garf werd gedeporteerd en in augustus 1943 in Auschwitz vermoord. Na de Tweede Wereldoorlog is hij in de vergetelheid geraakt. Het Joods Historisch Museum bezit verschillende werken van hem.

Hij gaf les aan E. van Gelder, D. Isselman, C.A.C.A.M. baron van lamsweerde, G. Smith, A.J.C. Wulfse, Nina Smith, Gonda Wulfse, en M/C. Zelander.

Werk is onder andere te zien in het Singermuseum te Laren. (stilleven met appels).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 744.