kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Salvador Dali

Salvador Dalí (1904)Salvador Dali poserend voor Arno BrekerSpaans schilder, tekenaar, etser, filmer, fotograaf; ontwerper van juwelen, meubels, decors en kostuums voor ballet en film; voorts schrijver van filmscenario's, romans en, vooral polemische, essays. Geboren 11 mei 1904 Figueres - overleden 23 januari 1989 Figueres.

Salvador Dalí behoort tot het surrealisme. Zijn belangrijkste werk schiep Dali in de jaren '30. De - bewust schokkende - kracht van zijn werk ligt in het feit dat hij zeer nauwkeurig naar de werkelijkheid geschilderde objecten, die in geen relatie tot elkaar staan, met elkaar in verband brengt. (Hij heeft zijn schilderijen eens aangeduid als geschilderde droomfoto's.) Dit effect wordt vooral verkregen door een knappe trompe-l'oel techniek en een geraffineerd gebruik van de perspectief. Zijn schilderijen kenmerken zich door merkwaardige voorstellingen die nauwkeurig realistisch zijn afgebeeld. Vooral tot ad absurdum doorgevoerde dubbelbeelden en beeldrijm spelen een belangrijke rol. In zijn voorstellingswereld kunnen mieren even groot als mensen en horloges slap zijn.

Picasso noemde Dalí een 'voortdurend lopende buitenboordmotor'. Zelf hield Dalí zich voor een genie dat van zijn recht op alle mogelijke en onmogelijke krankzinnigheden gebruik moest maken. De schilder, objectkunstenaar, schrijver en filmmaker gaf met zijn provocerende exhibitionisme en zijn buitenissige hoogvliegerij aanleiding tot verbitterde controverses.

Biografie
Salvador Felipe Jacinto Dalí Domenech werd om kwart voor negen 's ochtends, 11 Mei 1904 als tweede zoon van de notaris Don Salvador Dali y Cuso en Felipa Domenech Dali geboren, in Figueres, een klein plaatsje in de heuvels, aan de voet van de Pyreneeën, zo'n 16 mijl van de Franse grens, in Catalonië, Spanje. Zijn geboorte volgde precies negen maanden en tien dagen na de dood van zijn broertje, die op bijna driejarige leeftijd overleed, en dezelfde namen had.

Als zoon van een welvarend notaris bracht hij zijn jeugd door in Figueres en zomers in het vakantiehuisje van zijn ouders in het vissersplaatsje Cadaques.

Zijn eerste tekenonderwijs kreeg Dali op tienjarige leeftijd van een vriend van zijn vader, de impressionistische schilder Ramón Pichet (1872-1925).

In 1918 kreeg Dali aan de plaatselijke kunstschool van Figueras tekenonderwijs van Juan Núñez. Ook vond in 1918 zijn eerste tentoonstelling plaats in het stadstheater van Figueras.

In 1919 richtte Dali een schoolkrant op, waarvoor hij o.a. artikelen schreef over de schilders El Greco, Goya, Michelangelo en Velazquez. Ook richtte zijn aandacht zich op het impressionisme en het kubisme.

In 1922 ging Dali studeren aan de koninklijke kunstacademie van Madrid, maar werd daar in 1923 voor een jaar geschorst.

Buñuel, Dalí en Lorca ontmoetten elkaar begin jaren twintig op de Residencia de Estudiantes, een studentenhuis in Madrid, en werden boezemvrienden. De vriendschap tussen deze drie Spaanse jongens die later wereldberoemd zouden worden, spatte uiteen toen Bunuel en Dalí in hun surrealistische film 'Un chien andalou' de poëzie en het toneel van Lorca op de hak namen.

Het talent van Salvador Dali werd voor het eerst herkend toen hij zijn eerste 'one-man-show', in Barcelona in 1925 hield.

Tijdens zijn studietijd in Madrid bestudeerde Dali alle kunststromingen, waarbij hij o.a. het perspectief gebruik van Juan Gris en Pablo Picasso bewonderde. Ook de neoclassicistische werken van Picasso hadden een grote invloed op Dali.

In 1926 werd Dali voor de tweede keer weggestuurd weggestuurd van de Academie, omdat hij weigerde examen af te leggen.

Onder invloed van Joan Miro, die hem in 1926 in Cadaqués waar de familie Dali een zomerhuis had bezocht, kwam Dali tot het surrealisme.

Dali bracht in 1927 zijn eerste bezoek aan Parijs, waar hij o.a. Pablo Picasso en André breton (1896-1966) ontmoette.Internationaal brak Dali door, toen er drie schilderijen van hem (waaronder de 'Basket of Bread') ten toon werden gesteld tijdens het 3 jaarlijkse 'Carnegie International Exhibition' in Pittsburgh in 1928.

Surrealistische beweging
In 1929 bracht Dali weer enige tijd door in Parijs in verband met zijn eerste solotentoonstelling aldaar. Samen met Luis Buñuel maakte hij de film 'Un chien andalou'. In juni 1929 zagen o.a. le Corbusier, Picasso en André Breton deze film in een privé-voorpremière. De surrealistische principes, die door André Breton zijn verwoord in zijn Eerste surrealistisch manifest, werden voor het eerst in de geschiedenis in een film, die in oktober 1929 in première ging, getoond.

In 1929 ontmoette Dali Gala Eluard toen zij hem samen met haar echtgenoot Paul Eluard bezocht in Cadaques. Ze werd naast de grote liefde van Dali, ook zijn muze, manager en grootste bron van inspiratie.Persistance de le mémoire

Al snel werd Dali de leider van de surrealistische beweging. Zijn schilderij, Persistence of Memory (1931), is nog steeds één van de meest beroemde surrealistische werken uit de gehele wereldgeschiedenis evenals Brandende giraffe (1935).

Toen op 17 juli 1936 De Spaanse Burgeroorlog uitbrak kreeg de a-politieke Dali conflicten met zijn medesurrealisten en werd in 1938 uit de groep gegooid. Desondanks stelde hij zijn werk over de gehele wereld tentoon in de surrealistische gallerie's. Dali verliet het impliciete Marxisme van de surrealisten, maar bleef de Freudiaanse beeldenrijkdom onderzoeken.

Klassieke periode
Rond 1940, switchte Dali van stijl. Deze periode is bekend geworden als de 'klassieke' periode van Dali, waarin hij zijn gedachten over de wetenschap en het geloof kon uiten. Toen Dali van het surrealisme naar zijn klassieke periode ging, begon hij aan zijn serie van 18 grote schilderijen, waarvan de meeste een wetenschappelijke, historische of religieus thema hadden.Salvador Dali en zijn vrouw Gala

Door de Spaanse Burgeroorlog kon hij slechts twee keer Spanje, hoofdzakelijk vanuit Italië waar hij lange tijd verbleef, bezoeken voordat hij in 1940 voor acht jaar als balling naar de VS vertrok. Dali en Gala vluchtten vanuit Europa naar de Verenigde Staten gedurende de Tweede Wereldoorlog, waar hij 25 jaar bleef. Dat waren erg belangrijke jaren voor de artiest dali. Het 'Museum of Modern Art' in New york gaf Dali samen met Miro in 1941 zijn eerste echt grote tentoonstelling, alleen over zijn werk. Ook gaven zij in 1942 een autobiografie van Dali uit: 'The Secret life of Salvador Dali'.

In juli 1948 keerde Dali naar Europa terug. 's Zomers werkte hij in Port Lligat (Spanje), in de herfst in Parijs en 's winters in New York.

Op 23 september 1974 werd in de Dali's geboorteplaats Figueras het Teatro Museo Dali geopend. Samen met de jonge Spaanse Architekt Pérez Piñero, die kort voor de opening door een ongeval om het leven kwam, verbouwde Dali het oude stedelijke theater tot een surrealistisch museum. Zowel eigen werken als werken van kunstenaars die Dali bewoonderde zijn te bekijken. Dit werd rond 1980 gevolgd door musea in parijs en Londen.

In juli 1982 kreeg Dali van de Spaanse koning Juan Carlos I de titel Markies van Púbol. In deze plaats bezat Dali een slot.

Na de dood van Gala op 89-jarige leeftijd, in 1982, begon de gezondheid van Dali slechter te worden. Twee jaar later werd er een pace-maker geimplanteerd, en verbleef Dali eenzaam en alleen in zijn appartement tegenover het Teatro Museo.

Op 23 januari 1989 stierf Dali in de Galatea-toren van zijn museum in Figueras, waar hij de laatste jaren woonde, ten gevolge van hartfalen met ademhalings complicaties. Hij werd daar ook begraven.

Dali leverde eveneens belangrijk werk als illustrator: Les chants de Maldoror (Lautréamont, 1934), Don Quichotte (Cervantes, 1958) en Divina commedia (Dante, 1967).

Websites: www.salvadordalimuseum.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 795.