kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sam Middleton

Geboren: 1927 te New York

Autodidact
Techniek: Zeefdruk, Collage en Gouache.
Sam Middleton is schilder, aquarellist en lithograaf en heeft zich gespecialiseerd in collages. Na in Harlem te zijn opgegroeid en in vele landen te hebben gewoond (Mexico, Japan, Spanje en Zweden vestigde de 'Master of Collage' zich in 1961 in Nederland. Na jarenlang in Amsterdam te hebben gewoond heeft hij zich, gefascineerd door het landschap, gevestigd in Schagen in de kop van Noordholland.

Muziek (zowel klassiek als jazz en pop) en het Hollands landschap vormen het klimaat waarin zijn werk - abstract expressionisme - ontstaat. Middleton heeft gedoceerd aan Ateliers '63 te Haarlem en aan de Koninklijke Academie te Den Bosch.

Sam Middleton kan de eerste moderne Afro-Amerikaanse kunstenaar in de Lage Landen worden genoemd. Aldus kustcriticus Frans Duister, die zijn werk typeert als 'Muziek voor de ogen'. Want de echo van grote jazz-musici als Duke Ellington, Count Basie en andere beroemdheden uit zijn jeugd speelt op onnavolgbare wijze door zijn werk heen, als een brede onderstroom die de 'sound' van zijn oeuvre bepaalt en textures en ritme van zijn werk bevrucht.

Door Middelton's gebruik van verf, foto's en zijn specifieke collecteurs items, portretteert de kunstenaar zijn speciale thema's, van muziek en poƫzie tot landschappen. Met de invloeden van moderne kunstenaars zoals Marcel Ducamp, Wassily Kadinsky en van Piet Mondriaan en Lucebert verenigt de kunstenaar zijn ervaring en rijkdom in zijn collages.

Middleton heeft nationale en internationale faam verworven met zijn collages. Zijn werk werd vele malen geƫxposeerd in gerenommeerde Nederlandse en buitenlandse kunstmusea.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 753.