kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sam Taylor-Wood

Sam Taylor-Wood (1967)

Geboren in Londen waar zij woont en werkt.

Sam Taylor-Wood was een van prominentste vertegenwoordigers van de YBA, de Young British Artists, een stroming die zijn hoogtepunt beleefde in 1997 toen kunstverzamelaar Charles Saatchi rond hen de tentoonstelling Sensation organiseerde.

Kwetsbaarheid, emotionaliteit, vervreemding en eenzaamheid zijn steeds terugkerende thema's in de films die Sam Taylor-Wood vanaf het begin van de jaren negentig realiseerde.

In 1997 kreeg Sam Taylor-Wood in Venetië de Illy Café-prijs als veelbelovende kunstenaar. In 1998 werd ze genomineerd voor de prestigieuze Turner Prize.

Ongetwijfeld is Sam Taylor-Wood de minst extraverte van de sensation generation, Brit Pack of Young British Artists. Deze groep Engelse kunstenaars maakte in de jaren negentig furore. Waar, bijvoorbeeld, Tracey Emin haar eigen leven op een vrijwel ongemediatiseerde manier tot onderwerp van haar werk maakt, kiest Sam Taylor-Wood voor de verbeelding van haar ervaringen via klassieke, vaak aan religieuze schilderkunst ontleende symboliek. Sterfelijkheid en vergankelijkheid zijn de thema's van foto's als "Bound ram" en "Self portrait as a tree". Het zijn beelden met een sterk symbolische betekenis, waaraan een zeker pathos niet vreemd is.

Het werk van Sam Taylor-Wood te zien geweest op verschillende grote internationale groeps- en solotentoonstellingen, waaronder de Fondazione Prada in Milaan, het Centre National de la Photographie in Parijs, Het Stedelijk in Amsterdam en het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia in Madrid.

Relevante verwijzingen: 2002 - NRC: Self Portrait in a Single Breasted Suit with Hare, Glimp van Brit Pack in Stedelijk


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.