kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sander van Deurzen

Nederlandse schilder, woont en werkt in Breda,

Sander van Deurzen, (1975) volgde van 1993-1997 de docentenopleiding Academie Beeldende Kunsten Maastricht, waar hij afstudeerde in installatiekunst. 1e graad docent.

Sander van Deurzen won de Academieprijs, Maastricht (1997).

Door ruimtegebrek gedwongen ging hij thuis tweedimensionaal werk maken, meest portretten, stillevens en landschappen.

In zijn eerste reeksen ging het om kinderen in en onder de waterspiegel en het effect van zonlicht op de huid. Daarvoor maakte hij portretten van iconen van de westerse cultuur, uitgevoerd op flinterdun beroet patroonpapier. Sander van Deurzen schildert irreëel ogende werelden in en om het water. Hij toont ons mensfiguren in een bevreemdende, blauwgroene omgeving. Boven de waterspiegel schijnt het felle zonlicht ongenaakbaar op de kwetsbare lichamen. Onder water lijken lichaamsdelen door de lichtbreking misvormd of afgestompt. Van Deurzen verbeeldt onwerkelijke, soms beklemmende sferen.

Genomineerd voor de Van Bommel-Van Dam Prijs (Venlo, 2001) en de Koninklijke Prijs (2002).

Sander van Deurzen won in 2003 de Koninklijke Prijs voor vrije schilderkunst en was winnaar van de publieksprijs. Zijn schilderij 'Fast-food toys' kreeg een grote meerderheid van stemmen.

Met onderwerpen als landschappen, stillevens en portretten is Van Deurzen een schilder in de traditionele zin van het woord. Vooral de zeventiende eeuwse Vanitas-stillevens intrigeren de kunstenaar, die hij vervolgens transporteert naar deze tijd. Hij voorziet de stillevens van een hedendaagse en persoonlijke gekleurde symboliek. Het oeuvre wordt bevolkt door vreemde objecten in vaak 'zoete' uiteenlopende kleuren. Plastic speelgoed, vluchtig met een paar penseelstreken weergegeven, wekt bij hem gedachten op aan vergankelijkheid. Met titels als Fast-food toys en Game over creëert Sander van Deurzen schilderijen waarin een eigenzinnige benadering tot uitdrukking komt. Toch zijn deze schilderijen niet somber, integendeel, de schilderijen van Sander van Deurzen zijn kleurig en verleidelijk.

Omdat hij vluchtigheid als een kenmerk van zijn generatie ziet, wil Sander van Deurzen zijn doeken daarvan doordringen. Het zijn vooral iconen van de wegwerpcultuur die Van Deurzen tot onderwerp neemt in zijn werk. Figuren van Walt Disney, maar ook de Happy Meal cadeautjes van McDonalds dienen als 'verlaten' speelgoed in zijn schilderijen. Composities van deze kleurige voorwerpen brengt hij over naar grote en kleinere doeken in ijle, verticale landschappen, die bevolkt worden door vreemde objecten in vaak zoete kleuren en allengs een steeds dreigender karakter krijgen. Misschien zijn het eerder eenzame landschappen te noemen, waarin het kind van vandaag lijkt te zijn uitgespeeld. Het speelgoed is daarom een metafoor voor de vluchtigheid van de dingen, die gebruikt en snel daarna afgedankt onze jongerencultuur verbeeldt.

"Vooral de Happy Meal-speeltjes groeiden de afgelopen jaren uit tot het ultieme symbool van verleiding: kinderen bij McDonald's vinden die speeltjes belangrijker dan het eten zelf. Met die verleiding speelt Van Deurzen een ingenieus spel: zijn doeken lokken je naar binnen met alle clichés van het 'lekkere' schilderij. Golven van roze, verleidelijke kleurstellingen, lonkende lagen en speciaal geverniste objecten - tot je beseft dat je daarmee in dezelfde val trapt als de Happy Meal-besteller." (uit 'Van Deurzen begaafde maar slordige verleider', NRC Handelsblad, 17-01-2004)

De transparante verf wordt zonder voorstudie in losse, brede streken direkt op het linnen gezet, waardoor het efemere karakter van de voorstelling versterkt wordt en de hand van de maker overal te volgen is. De doeken zijn in een losse trant geschilderd met sterk verdunde transparante verf in zoetelijke kleuren. Kenmerkend voor al het werk van Sander van Deurzen, zoals reeds genoemd, is het vluchtige karakter.

Relevante verwijzingen: http://www.schoots.com/, http://www.sudsandsoda.com/, http://www.weteringgalerie.nl/


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 14.