kunstbus
Dit artikel is 09-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sandor Bortnyik

Sándor Bortnyik

Hongaarse schilder en graficus, geboren 3 juli 1893 in Marosvásárhely (thans Tirgu Mures) - overleden 1977 in Boedapest.

Uitgaande van het kubisme leunde de stijl van Sándor Bortnyik (ook Sandor/Alexander Bortnyik/Bortnyck/Bortnyk) aan tegen de kunstrichtingen van zijn tijd - constructivisme, futurisme, neo-expressionisme - zodat hij via het constructivisme uiteindelijk tot de abstractie geraakte.

Leerling van Jozsef Rippl-Ronai

Biografie
Sándor Bortnyik studeerde aan de kunstacademie in Boedapest. Was sinds 1917 met László Moholy-Nagy en Ernö Barta lid van de groep MA (= vandaag).

Ging in 1922 naar Weimar, waar hij contacten onderhield met Bauhaus.

In 1924 maakte de Bauhaus-student Sándor Bortnyik een satirische collage op Van Doesburg, waarin hij hem 'opsluit' in zijn eigen vierkante De Stijl-constructie. (Na 1923 vinden de Hongaarse kunstenaars de ideeën van Van Doesburg te dogmatisch worden en vindt er weer verwijdering plaats.)

In 1925 - wanneer de politieke situatie in Hongarije wat is geconsolideerd - keert Bortnyik terug naar zijn vaderland waar hij echter binnen het conservatieve klimaat geïsoleerd raakt.

Sándor Bortnyik, voor de oorlog schilder van ongenaakbare, machineachtige nieuwe mensen, leek in de jaren '50 geen genoeg te kunnen krijgen van wuivend graan en warm glimlachende partijleiders in postimpressionistische stijl. De nieuwe kunst vervreemdde hem zozeer van zichzelf, dat hij zijn vooroorlogse vakmanschap gebruikte om in een serie persiflages grote internationale meesters als Picasso en Paul Klee belachelijk te maken. - (web.me.com/startlap/Kees_Bakker/De_jaren_90_-_Hoe_politiek_weer_saai_werd_en_kunst_mooi.html)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.