kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sandro Chia

Italiaanse schilder, graficus en beeldhouwer, Geboren 1946, Florence,

1965-69 Studeert aan de Accademia di Belle Arti van Florence. Maakt reizen door Europa en naar India. Woont sinds 1970 in Rome.

Eerste solotentoonstelling in Galleria La Salita, Rome.

1979 Solotentoonstelling in galerie Paul Maenz, Keulen.

1980 Woning en atelier in New York. Van september 1980 tot augustus 1981 als beursstudent in Mönchengladbach. Sandro Chia woont en werkt in New York en in Ronciglione bij Rome.

1982 Neemt deel aan Documenta 7.

1984 Solotentoonstelling in het Metropolitan Museum of Art, New York.

Samen met Clemente, Cucchi, De Maria en Paladino behoort Chia tot de generatie schilders die door Achile Bonita Oliva als de Transavanguardia worden omschreven. In zijn voornamelijk mythologische schilderijen ontwikkelt Chia een vrije, gebarende stijl, waarin hij regelmatig teruggrijpt op aspecten uit de traditionele schilderkunst. Chia is een bij uitstek eclectisch schilder die stijlen en motieven uit de kunst van het verleden in zijn schilderijen samenvoegt. Chia verenigt in zijn schilderijen het neoclassicisme van Picasso en de dromerige poëzie van Chagall en streeft in zijn plastieken naar het monumentalisme van Rodin werkt op grote formaten en keert terug naar de traditie van de Pittura Metafisica.

Typerend voor zijn stijl is het plompe voorkomen van de menselijke figuren - met een te klein hoofd op een opgezwollen lichaam - en de combinatie van een figuratieve voorstelling met een decoratieve, kleurrijke, virtuoos geschilderde achtergrond. Het karakter van zijn werk is afwisselend poëtisch en persiflerend en het wordt wel uitgelegd als een allegorie van de strijd van de kunstenaar met de kunst(geschiedenis).

Sinds de jaren negentig werkt Sandro Chia in een strakkere verftoets en in grotere vlakken. Figuren en koppen zijn monumentaler opgezet.

1993 Overzichtstentoonstelling in de Nationalgalerie, Berlijn. Talrijke solo- en groepstentoonstellingen in de VS, Japan en Europa.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 17.