kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sarika Goth

Sárika Góth

Hongaarse schilderes, illustrator en collagekunstenaar, geboren op 29 maart 1900 in Wenen - overleden 1 april 1992 te Veere.

Charlotte (Sarika) Goth was de dochter van het Hongaarse schildersechtpaar Maurice Moritz Goth en Ada Goth.
Woonde en werkte te Boedapest tot 1906, Parijs tot 1908, Boedapest, Domburg van 1914 tot 1927; daarna in Amsterdam, vanaf 1950 afwisselend in Amsterdam en Veere.
Vanaf 1914 verbleef het gezin regelmatig in Domburg waar Sárika begon te schilderen.
Leerling van de Akademie voor B.K. te Den Haag, kreeg les van Hans Hofmann in München en André Lothe in Parijs. Heeft raadgevingen gehad van J.P.C.A. Koster en J.Th. Toorop.
In 1929 vestigde het gezin zich in Veere, waar Sárika tot haar overlijden woonde en werkte.

Sárika Góth schildert in figuratieve trant portretten, stillevens en fantasieen met vogels of paarden. Maakt olieverf op papierdruksels (monotypen) en collages. Lid van de Zeeuwse Kunstkring. Gaf les aan R. Vink.

Maurice Móricz Goth
Maurice Móricz Göth, geboren 2 maart 1873 te Avdo Felsofalu in Hongarije - overleden 11 juli 1944 te Amsterdam
Maurice Goth woonde en werkte o.m. te München, Parijs, Bretagne, Italië, Brugge, Budapest, Domburg, Veere en Amsterdam. Hij was leerling van de Tekenacademie te München, de Académie "Julian" te Parijs en de academie te Wenen. Hij was de vader van de schilderes Sarika Goth (die hij meermalen schilderde). Hij schilderde, tekende en aquarelleerde o.m. stranden, havens (Zeeland), bloemen, portretten, figuren, dieren (paarden) en landschappen in de stijl van het Impressionisme. Maurice Goth was tevens beeldhouwer. Hij ontving de Hongaarse Prix de Rome en diverse andere onderscheidingen. Goth was lid van de kunstenaarsvereniging "Arti en Amicitiae" te Amsterdam. Zijn werk is veelgezocht en opgenomen in diverse particuliere-, bedrijfs- en overheidscollecties, w.o. het Haags Gemeentemuseum en het Centraal Museum te Utrecht.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.