kunstbus
Dit artikel is 11-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Séraphine de Senlis

Séraphine Louis, Franse naïeve schilderes, geboren Arsy (Oise) 3 september 1864, gestorven Villers-sous-Erquery 11 december 1942

biografie
Séraphine de Senlis wordt geboren in Arsy. Haar vader is handarbeider en haar moeder heeft een beorenachtergrond. Haar moeder sterft wanneer Seraphine 1 jaar is, haar vader, die hertrouwd, sterft ook voor haar zevende jaar en ze komt onder de zorg van haar oudste zuster.

Eerst werkt Séraphine als schapenhoedster, maar tegen 1881 wordt zij dienstmeisje bij de zusters van de Providence in Clermont (Oise). In 1901 begint ze te werken als huishoudster voor families uit de middenklasse in Senlis.

Naast haar zware baantjes overdag schildert Seraphine bij kaarslicht en voornamelijk in het geheim, totdat haar aanzienlijke oeuvre in 1912 ontdekt wordt door kunstverzamelaar Wilhelm Uhde. Terwijl hij in Senlis is ziet hij bij een buurman een stilleven van appels en is verbijsterd wanneer hij ontdekt dat zijn schoonmaakster Séraphine de schilderes is.
Tijdens haar arbeidzame en afgezonderde leven schildert zij bloemen, bladeren en vruchten. In deze schilderijen worden menselijke figuren op bizarre surrealistische wijze met de natuur verbonden, fantasieën van een hemelse droomwereld.

In 1914 moet Uhde Frankrijk alweer verlaten vanwege de oorlog tussen Frankrijk en Duitsland.

In 1927 neemt Seraphine deel aan een tentoonstelling van lokale kunstenaars in Senlis. Uhde inmiddels teruggekomen naar Frankrijk en wonende te Chantilly, ziet haar werk. Vanaf dat moment staat Séraphine onder zijn hoede, krijgt zij een voorkeur voor grote schilderijen (twee meter hoog) en wordt ze bekend als naïve schilderes.

In 1929 organiseert Uhde een expositie "Les peintres du Cœur sacré" (schilders van het heilige hart), met de kunst van Seraphine, waardoor zij een periode ingaat van financieel succes, waar zij slecht mee om kan gaan. In 1930 wordt haar patronage onderbroken, wanneer Uhde vanwege de Grote Depressie moet stoppen met het kopen van haar schilderijen.

In 1932 wordt Séraphine opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis in Clermont met een 'chronische psychose', waar zij stopt met schilderen.

Hoewel Uhde beweerde dat zij in 1934 gestorven was stierf zij in werkelijkheid op achtenzeventigjarige leeftijd op 11 december 1942, tijdens de Duitse bezetting, in de annex van het ziekenhuis in Villers-sous-Erquery.

Het Maillol museum in Parijs, het Musée d'art van Senlis, het Musée d'art naïf te Nice het Musée d'Art moderne Lille Métropole in Villeneuve-d'Ascq bezitten vele van haar werken.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 86.