kunstbus
Dit artikel is 27-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Serge PoliakoffComposition bruns, bleus, jaunes, 1949

Frans schilder van Russische afkomst, geboren 8 januari 1900, gestorven 12 oktober 1969, die wordt gerekend tot de École de Paris

Serge Poliakoff wordt geboren in Moskou, waar hij in 1914 tekenles neemt. In 1918 besluit zijn vader, vanwege de Russische Revolutie, zijn gezin op het platteland onder te brengen. Tijdens de treinreis vlucht Serge en komt uiteindelijk bij zijn tante in Constantinopel terecht, een beroemde zangeres. Gedurende enkele jaren begeleidt hij haar op de gitaar tijdens concerten in Sofia, Belgrado, Wenen en Berlijn.

In 1923 vestigt Poliakoff zich in Parijs, waar hij muziek studeert en zijn brood verdient als gitarist. In 1929/1930 volgt hij lessen aan de Académie Frochot en La Grande Chaumière.

In 1935 gaat Poliakoff naar Londen, waar hij aan de Slade School of Art in Londen studeert. Aanvankelijk schildert hij variaties van academische tradities en overwegend figuratief, zoals naakten, huizen, bomen enz.Composition jaune et noir, 1952

In 1937 keert hij terug naar Parijs, waar hij bevriend raakt met Kandinsky, Sonia en Robert Delaunay en Otto Freundlich en in 1938 schildert hij zijn eerste abstracte schilderijen.

In 1945 heeft hij zijn eerste solotentoonstelling in de Galerie L'Esquisse in Parijs. In 1947 wordt hem de Kandinsky-prijs toegekend en in 1965 de Lissone-prijs.

Poliakoff ontwikkelt met behulp van de kleurtheorieën van de orfisten een zeer eigen vorm van abstract schilderen, van synthetisch kubisme, waarbij hij verschillende zeer intense kleurvelden rangschikt als een lappendeken, die naar het midden toe intenser worden.
In de jaren veertig geeft hij de voorkeur aan bruin- en grijstonen, terwijl hij na de de jaren 1950 zijn palet uitbreidt naar heldere contrasterende kleurtonen.
In zijn late werk geeft Poliakoff zijn polychrome palet weer op en keert terug naar aardtonen en meer monochrome werken.

In de late jaren veertig creëert Poliakoff zijn eerste monumentale composities en in de jaren vijftig schildert hij hoofdzakelijk twee- en drieluiken.

Ca. 1948 bereikt Poliakoff zijn volwassen stijl, hoewel het niet eerder is dan 1952 dat hij zijn professionele carrière als muzikant kan opgeven en al zijn tijd aan het schilderen kan wijden.

Poliakoff's schilderijen worden getoond op internationale exposities in de jaren vijftig en zestig. In 1957 ontwerpt hij decors voor Roland Petit's ballet Contre-point.Forme, 1968

Poliakoff neemt deel aan Documenta 2 in 1959 en Documenta 3 in 1962 in Kassel. Eveneens in 1962 wordt hij Frans staatsburger.

Vanaf 1962 maakt hij in de komende jaren een aantal lithografieën evenals een aantal klein formaat schilderijen, omdat hij voorzichtig moest zijn met zichzelf nadat hij in 1965 een hartaanval had gehad.

In 1965 neemt Poliakoff deel aan de Internationale Biënnale van Tokyo en wint de internationale prijs. In 1966 neemt hij deel aan de Biënnale van Menton, waar hij de Grote Prijs wint.

In 1969 sterft Serge Poliakoff in Parijs.

websites: www.artnet.com, www.tate.org.uk, www.vanabbemuseum.collectionconnection.nl, www.serge-poliakoff.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.