kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Serge van de Put

Serge van de Put (1958, Antwerpen)

(sculpteur in recyclagemateriaal)

Kunstenaar gefascineerd door de relieken van de consumptiemaatschappij. Vanaf midden jaren negentig werkt hij met afvalmaterialen en onderdelen van uiteenlopende oorsprong, basis voor de compositie van zijn werken, gekozen omdat vorm en kleur hem boeien.

Gaandeweg vernauwt Van de Put zijn thema en werkt hij exclusief met autobanden. Dit ruwe, soms brutale, maar zeer plastisch afvalmateriaal wordt in een expressieve honger omgetoverd naar herkenbare, figuratieve, expliciete beelden van de maatschappij.

Van de Put is gefascineerd door het menselijk gelaat en de ontmoeting met de persoonlijkheid en het temperament van zijn model. 'De menselijke gezichten zijn 's werelds mooiste landschappen' zegt een eeuwenoude chinese legende. Vertrekkende van een foto tracht de kunstenaar in levensgrote close-ups de kentrekken van het gezicht, de houding, de fysionomie van zijn model te decoderen. Door de overlapping en afsnijding van het rubbermateriaal worden de figuren verminkt en ontwricht en herinneren ons aan synthetisch-kubistische collages. De onderhuids opgestapelde vele lagen rubber geven een overwegend grijze indruk. De compositie wordt bepaald door een zoektocht naar kleur zonder kleur. Door de juiste grijze toon van het rubber en de gezochte houding creƫert hij licht en schemer die een chromatisch effect geeft in verschillende grijswaarden. De werken die hier ontstaan sluiten de verfkleur zoveel mogelijk uit. 'Kleur leidt teveel af' vindt Van de Put 'Vaak charmeert ze teveel, vorm vind ik momenteel belangrijker, waardoor de materie in mijn werken het overwicht krijgt.'

Ph. Schuermans

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 803.