kunstbus
Dit artikel is 05-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Serge Vandercam

Belgische schilder in de geest van Cobra, (Kopenhagen, 1924 - Waver, 2005).

Vandercam werd in 1924 in Kopenhagen geboren als zoon van ouders met wortels in Italië, Turkije en België. De jonge Vandercam was van meet af aan vertrouwd met een brede culturele erfenis. In 1949 werd hij lid van de Cobra-beweging, die ontstond in 1948. De Cobra-beweging staat voor Kopenhagen, Brussel en Amsterdam. De leden gaven zich over aan de spontane creativiteit, wat onder meer leidde tot primitieve kunst en kindertekeningen.

De voornaamste bezielers van de beweging waren de schilders Vandercam, Pierre Alechinsky en Maurice Wyckaert, de Belgische dichter Christian Dotremont en de Nederlandse schilder Karel Appel.

Vanaf het begin van de jaren '60 onwikkelde Vandercam een eigen stijl en toon waarin de verhevigde 'kleurkreten' van Cobra heel wat milder bleven doorwerken.

In 1956 kreeg Serge Vandercam de Prijs voor de Jonge Belgische Schilderkunst en het jaar nadien werd hij laureaat van de Internationale Prijs van Lissabon. Op het Festival van Antwerpen in 1958 werd hij onderscheiden met de eerste prijs van de kunstfilm voor zijn film 'Un autre Monde'.

In de jaren '60 woonde hij een tijdje in Italië. Zijn eerste beeldhouwwerken in hout maakte hij in 1972, die in steen in 1977.

Als beeldend kunstenaar experimenteerde Vandercam vrij dikwijls met nieuwere materialen en werkte hij heel graag samen met dichters als Joseph Noiret, Dotremont en Hugo Claus. In 1997 won hij de Sabam-prijs voor Plastische Kunsten.

Vandercam leefde sinds enkele jaren in Bierges. De creatieve Vandercam was niet alleen schilder, maar ook fotograaf, cineast, keramiekkunstenaar en beeldhouwer. Hij overleed donderdag 10 maart 2005 na een slepende ziekte.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.