kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sezession

Bij het einde der 19de eeuw ontstonden meerdere Sezession-bewegingen. Het waren telkens separatistische bewegingen, waarbij de kunstenaars afstand wilden nemen van de doelstellingen van een bestaande vereniging (vaak de te conservatief bevonden Akademie), nieuwe idealen wilden nastreven of een nieuw publiek wilden bereiken.

In 1884 scheidde de 'Societé des artistes indépendants' zich af van de 'Societé des artistes français' en organiseerde men een eigen 'Salon' onder het voorzitterschap van Odilon Redon.

Het was in 1892 dat de eerste Sezession als dusdanig ontstond, onder impuls van Franz von Stuck, Wilhelm Trübner en Wilhelm Uhde, te München.

Onder invloed van de Jugendstil ligt Gustav Klimt, in 1897, te Wenen aan de basis van de Oostenrijkse Sezession.

In 1899 is het Max Liebermann die de Berlijnse Sezession in het leven roept. Hieruit ontstaan, in 1910, Die Neue Sezession met de kunstenaars van Die Brücke en Die freie Sezession, in 1914, onder impuls van Max Beckmann, Max Slevogt en Ernst Barlach. Deze revolutionaire splitsingen zullen in 1918 aanleiding geven tot de Dada beweging met Georg Grosz en de gebroeders Herzfelde ( John Heartfield) en in 1919 tot de Novembergruppe met Cesar Klein en Max Pechstein.?

Ook Leipzig en Darmstadt beleefden dergelijke bewegingen in de kunst. Er dient trouwens opgemerkt dat secessie zich ook afspeelde op andere kunstterreinen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.