kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Shigeko Kubota

geboren 1937, Niigata, Japan

Shigeko Kubota is een video en installatiekunstenares. Steeds creëert zij een lyrische samenvloeiing van het persoonlijke en het technologische. Levendige gevoelens opwekkende electronische technieken vermengen zich met afbeeldingen en objecten van de natuur, cultuur, kunst en het dagelijkse leven. Haar karakteristieke fusies van het organische, het kunsthistorische en het electronische, zijn tegelijkertijd poëtisch en geestig.

Kubota was een actief participant in de Fluxus kunstbeweging in de jaren zestig, zij werd sterk beïnvloed door de kunst en de theorieën van Marcel Duchamp en John Cage. Geconcentreerd op verscheidene, vaak in elkaar grijpende thema's, bevatten haar werken installaties die direct een hommage zijn aan de ideëen en iconen van Duchamp (de Meta-Marcel en Duchampiana series, waaronder het video sculptuur Nude Descending a Staircase, 1976); werken die refereren aan Japanse spirituele tradities van natuur en landschap, in het bijzonder water en bergen (River, 1981, Niagara Falls, 1985); en een voortdurend dagboek project van het in kronieken schrijven van haar eigen leven op video.

Deze laatste autobiografische serie van single-channel tapes, collectief getiteld Broken Diary, heeft zich ontwikkeld sinds 1970. In haar scherpe en verdraaide observaties van het dagelijkse, vermengd Kubota haar eigen electronische verwerking met kunsthistorische en culturele verwijzingen en een sterke gewaarwording van de vrouwelijke identiteit. Voor Kubota omvat het dagelijkse een schaakwedstrijd tussen Duchamp en Cage evenals reizen in Europa, Korea, Japan en het Zuidwesten van Amerika. Een intiem video journaal dat functioneert als een opname van persoonlijk en collectief geheugen, deze tapes nemen de vorm aan van informele, subjectieve documentaires.

Van de verfijnde artisticiteit van haar elegante installaties tot de spontaniteit van haar autobiografische video journaal, transformeert en viert Kubota's gebruik van electronische technologie de natuur, de kunst en het dagelijkse leven.

Biografie
Kubota geboren in 1937 Niigata, Japan, behaalde een Bachelor of Arts in beeldhouwkunst aan de Tokio Universiteit van Educatie en studeerde aan de universiteit van New York en de New School for Social Research. In 1964 verhuisde zij naar New York en werd in datzelfde jaar vice-voorzitter van de Fluxus organisatie

Kubota heeft les gegeven aan de School of Visual Arts en was videokunstenaar in residence aan zowel de Brown universiteit als het Art Institute van Chicago. Zij heeft talrijke beurzen en onderscheidingen gekregen, waaronder een Deutscher Akademischer Austauschdienst Beurs in Berlijn, National Endowment for the Arts Beurzen, New York State Council on the Arts schenkingen, een Guggenheim Beurs, a Rockefeller Foundation Beurs, en een NEA/Visual Arts schenking.

Haar werk zit in de permanente collecties van het Museum of Modern Art, New York, en het Toyama Museum of Art, Japan. Kubota's video sculpturen, installaties en tapes zijn internationaal tentoongesteld in instituten als de Rene Block Gallery, New York; The Museum of Modern Art (Projects), New York; Documentas 6 and 8, Kassel, Duitsland; Folkwang Museum, Essen, Duitsland; Kunsthaus, Zürich; Whitney Museum of American Art, New York; Stedelijk Museum, Amsterdam; het Kulturhuset, Stockholm; Japan Society, New York; The Kitchen, New York; New Langton Arts, San Francisco; Kongress Halle, Berlijn; en het Museum of Contemporary Art, Chicago. Zij nam deel aan Venetië Biennale in 1990 en de Sydney Biennale in 1990. Een retrospectief van haar werk verscheen in 1991 in het American Museum of the Moving Image in New York en in 1996 was Shigeko Kubata het onderwerp van een eenpersoons tentoonstelling in het Whitney Museum of American Art, New York. Zij woont in New York. . . .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 94.