kunstbus
Dit artikel is 27-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Siah Armajani

Amerikaanse environment kunstenaar, architect en filosoof van Iraanse oorsprong, geboren 1939 Teheran, Iran.

1960 verhuist naar de VS.

Studeert tot 1963 aan het Macalester College, St. Paul.

Begint aan conceptuele kunstprojecten met gebruik van computers.
Vanaf 1967 werkt Armajani als architect en richt zich op het ontwerp van leestuinen, bijeenkomstruimten en parken.

1974-76 Publiceert een 'Dictionary of Buildings', een geheel van 2000 architectuurmodellen.

1982 deelname aan Documenta 7, Kassel.

Vanaf 1986 ontwikkelt Armajani zijn zogenaamde Elements, objecten die architecturale situaties en hun betekenis ter discussie stellen.

De ontwerpen van de Perzische architect Siah Armajani zijn op functionele elementen gebaseerd, zoals venster, koepel, trap - maar bruikbaar zijn ze niet. Onbewoonbare huizen, bruggen die niets overspannen en wankele torens. Het zijn dan ook geen bouwwerken maar sculpturen met architectuur als onderwerp.

''One of the fundamental beliefs we share is that public art is non-monumental. It is low, common and near to the people. It's an anomaly in a democracy to celebrate with monuments. A true democracy does not provide 'heroes' as it requires each citizen to participate fully in everyday life, and to contribute to public good.'' - (Siah Armajani, 1986)

1987 Deelname Documenta en tentoonstelling Stedelijk Museum, Amsterdam.

Siah Armajani maakte de 'Olympic Tower and Bridge' voor de Olympische Spelen in Atlanta in 1996 en de po√ęzietuin voor de Lannan Foundation in Los Angeles.

Amsterdam
In opdracht van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst en de dienst infrastructuur vervoer en verkeer van Amsterdam, Ontwierp de Iraans Amerikaanse kunstenaar Siah Armajani een kunstwerk voor het nieuwe steigereiland / IJBURG.
De coordinatie van de productie en plaatsing van dit werk berust bij Ben Raaijman. Bovendien wordt er aan het project meegewerkt door de Multi kunstenaar Starik en door de modelbouwer Henk Brandwijk - Amerikaanse kunstenaar Siah Armajani ligt in het water van het Steigereiland, zichtbaar vanaf de eerste tramhalte op IJburg. Het is een ponton, omgeven door een hek dat fungeert als drager van een dichterlijke tekst. Het moet een spannende ontmoetingsplek worden voor de bewoners van IJburg, met ruimte voor een podium en speelmogelijkheden voor kleine kinderen. Het idee en ontwerp van het kunstwerk is van Siah Armajani. Uitvoerend kunstenaar is Ben Raaijman, die het kunstwerk in voortdurende samenspraak met Armajani heeft geproduceerd.
De tekst, in het hekwerk rondom de drijvende gedichtenkamer, is van de Amsterdamse dichter Frank Starik. Hij zegt hier zelf over 'van de kade loop je via een steiger de drijvende kamer in, je strijkt neer op een van de bankjes en wordt getroffen door bijvoorbeeld de tekst "kom dichterbij, nader mij". Het gedicht gaat over water, het verlangen om te vertrekken en terug te komen.'
De feestelijke onthulling van het kunstwerk 'Floating Poetry Room' is destijds op het laatste moment uitgesteld. Het kunstwerk heeft, tijdens het verschepen naar Amsterdam, een aanvaring gehad. De schade was zodanig dat herstelwerkzaamheden nodig waren. - blok17.bastiaanslee.nl/?catid=3)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.