kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Simon Woudwijk

kunstenaar Simon Woudwijk (1958) woont en werkt in Rijen(NB). Hij volgde zijn opleiding op de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam.

In zijn werk combineert hij gestyleerde, geabstraheerde symbolen zoals 'de wachter' die de mens vertegenwoordigt en 'het wiel', verbeelding van de eeuwigheid.

De wachter staat symbool voor de mens als levensmedium als deelnemer, observator en archivaris van leven.

In zijn 'schildertaal' is de menselijke figuur gereduceerd tot een langgerekte contour zonder individuele, persoonlijke kenmerken. In zijn schilderijen is de materie verf naast middel ook meer en meer een zelfstandig beeldend element. De bronzen beelden, unica, gegoten in cire perdue, verbeelden een synthese van natuur en cultuur. Natuur door het materiaalgebruik(takjes) en cultuur door de figuratie (het wiel en wachters die toezien op verleden, heden en toekomst).

Recent zijn de foto's, waarin de kunstenaar vooral zijn eigen werk direct op de huid zit. Door details te isoleren, of de werken in een natuurlijke omgeving vast te leggen, wil hij het 'kunstenaarshandschrift' uitlichten en/of deze in relatie brengen met de tijd.

Simon Woudwijk maakt naast zijn reguliere werk series kunstwerken rond een specifieke thematiek. B.v. de schilderijen uit de z.g. 'Koudelka series': Werken geïnspireerd op het werk van fotograaf Josef Koudelka.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.