kunstbus
Dit artikel is 19-07-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Skulptur-Projekte-Munster

Prestigieuze hedendaagse beeldententoonstelling in Münster. De nadruk ligt op de veelzijdigheid van kunst, waarin zowel ruimte is voor de ontwikkelingen in de kunst zelf, als voor maatschappelijke tendensen. Skulptur Projekte wordt slechts om de tien jaar georganiseerd. Prof. Kasper König (1943) is behalve directeur van Museum Ludwig in Keulen de bedenker en organisator van deze bijzondere tentoonstelling.

Skulptur Projekte Münster 07
Skulptur Projekte 07 is de vierde editie en staat ook deze keer onder het curatorschap van Kasper König samen met Kasper König, Dr. Brigitte Franzen (Westfalisches Landes Museum, Münster) en Dr. Carina Plath (Westfalisches Landes Museum). De vorige editie lokte een half miljoen bezoekers naar de Westfaalse stad, een cijfer dat ook nu verwacht wordt.

Münster is een barokke historische stad en biedt kunstenaars een goed platform om werken in de openbare ruimte te realiseren. De kunstenaars die hun werk exposeren, 33 in totaal, komen uit heel de wereld, de kwaliteit is van hoog niveau. Deelnemers zijndit jaar o.a. Maria Pask en Suchan Kinoshita, Gustav Metzger, Bruce Nauman, Rosemarie Trockel, Thomas Schütte, Mark Wallinger, Mike Kelley en Guillaume Bijl.

Net als in voorgaande jaren zullen de kunstenaars het karakter van hedendaagse sculptuur en zowel haar positie binnen als haar capaciteit om de openbare ruimte te veranderen, onderzoeken. Net als in 1977, 1987 en 1997, doet skulptur projekte onderzoek naar de wisselwerking tussen de kunsten, de stad en het publiek. De sculpturen worden voor een groot deel in Münster vervaardigd en verspreid in de stad. Door de kunstwerken te incorporeren in het stadsbeeld, zal het gezicht van Münster geleidelijk veranderen - een dynamisch proces is in werking gesteld.

Bij de vroegere Skulptur Projekte is steeds de kwaliteit van de integratie van het kunstwerk binnen de stedelijke context bijzonder opgevallen. De stad heeft dan ook tal van beelden blijvend in haar centrum en daarbuiten opgenomen.

In Münster liggen alle bezienswaardigheden in het centrum. U kunt door de stad slenteren en de prachtige vroeg-gotische Dom uit de 12e eeuw bewonderen. Liefhebbers van het oeuvre van Picasso (1881-1973) kunnen in het Grafisch Museum Pablo Picasso's grafische werken bewonderen. Het museum is gevestigd in een oud stadspaleis aan de Köningstrasse.

Websites: www.skulptur-projekte.de, www.concordia.nl, www.kunstbeeld.nl, www.bndestem.nl Maria Pask in Munster www.metropolism.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.