kunstbus
Dit artikel is 13-06-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Society-of-Painters-Etchers

Engelse etskunst 1880-1930
In 1880 werd in Londen de Society of Painters-Etchers opgericht. De leden van de Society hadden als doel de kunst van het etsen uit het keurslijf van de reproductie halen en het neer te zetten als zelfstandig medium, gelijkwaardig aan de schilderkunst. Dankzij deze kunstenaarsvereniging maakte de Engelse etskunst rond 1900 een periode van grote bloei door.

Op de tentoonstelling 'Rembrandt en de Engelse etskunst 1880-1930' in het Rembrandthuis in 2005 staat de rol van Rembrandt als inspiratiebron voor Engelse etskunstenaars centraal. Circa 100 etsen van 34 belangrijke Engelse kunstenaars als Francis Seymour Haden (1818 - 1920), James Abbot McNeil Whistler (1834 - 1903) en David Young Cameron (1865 - 1945) worden getoond naast etsen van Rembrandt uit de collectie van Museum Het Rembrandthuis. Door de prenten van deze kunstenaars met die van Rembrandt te confronteren wordt niet alleen aanschouwelijk gemaakt hoe zij Rembrandts gedachtegoed verwerkten, maar ook welke eigen wegen zij insloegen.

De invloed van Rembrandt op de Engelse etsers is op een aantal wijze zichtbaar. Enerzijds door het gebruik van typische Rembrandt-motieven en de op Rembrandt geïnspireerde wijze van de weergave van het het menselijk lichaam. Ook werden compositaire oplossingen van Rembrandt overgenomen. Anderzijds is Rembrandts invloed zichtbaar in de etsen met Rembrandteske lich-donker effecten. De Engelse etsers waren in de eerste plaats landschapsetsers en juist op dit gebied was de invloed van Rembrandt zeer groot. Een mooi voorbeeld hiervan is Hadens ets Penton Hook, een ets die sterk doet denken aan Rembrandts ets de Omval.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.