kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Spencer TunickBarcelona 2003, 7000 naaktmodellen

Amerikaans 'Naaktfotograaf' ('nude landscape photographer'), geboren 1 januari 1967 Middletown, New York. Woont en werkt in Brooklyn.

Website: naakt midden in de stad of de vrije natuur. Het is gebruikelijk dat zij van tevoren worden geïnstrueerd en op het moment van de uitvoering is er altijd bewaking om ongewenste kijkers op een afstand te houden. Het leidt tot de realisatie van een nieuw kunstwerk, meestal een fotowerk en/of een videoprojectie. Titels van performances zijn Naked States, Barriers, Momentum, Chambers en Naked Pavement.

Biografie
De in New York gevestigde Spencer Tunick behaalde zijn Bachelor of Arts-graad van Emerson College in Boston in 1988.

Al in 1986 maakte Spencer Tunick in London een foto van een jonge naakte vrouw die in een bushokje staat en van een groep naakten in een Engelse school.

Sinds 1992 legt hij met fotografie en video naakte figuren vast met de openbare ruimte als decor. Zijn naaktmodellen zijn steeds vrijwilligers die als beloning een print van de foto krijgen. In zijn woonplaats werd hij voor deze performances al meerdere keren gearresteerd.

De creatie van zijn installaties lijken op indrukwekkende filmsets of performances, met Tunick als regisseur. In een geheimzinnig ochtendritueel ontkleden honderden tot duizenden mensen zich, nemen vervolgens door Tunick aangegeven posities in en wachten geduldig tot alles op beeld is vastgelegd.

Tunick gaat in zijn werk uit van het menselijk lichaam en de hem omringende ruimte als een totaalsculptuur. Deze 'sculptuur' ensceneert hij op een bepaalde manier, maar ook de deelnemers zelf brengen iets in. De kwetsbaarheid van het individuele lichaam staat daarbij voor hem in een prikkelend contrast met 'the power of the masses'. In deze uiteindelijke organische, levende vorm schuilt voor hem de voornaamste kracht van zijn werk.

Tunick's doorlopende kunstproject staat symbool voor vrijheid. Zijn beelden zijn abstracties die uitdagen om anders tegen naaktheid en privacy aan te kijken. Zijn foto's en video's vormen de getuigen van deze openbare gebeurtenissen. 'Ik maak tijdelijke 'site-related', 'site-specific' installaties. Deze verdwijnen na vijf minuten, wat overblijft is een foto, een reeks foto's, een montage.'Tunick heeft wereldwijd veel indrukwekkende installaties gemaakt, waaronder in Buenos Aires, Londen, Melbourne, New York en Sao Paulo. In 2001 kwam Tunick voor het eerst naar Nederland. In Breda fotografeerde hij toen een paar honderd mensen. In Montreal ( 26 mei 2001) namen een recordaantal van 2000 vrijwilligers deel. In 2003 poseerden in Barcelona maar liefst 7.000 mensen naakt voor Tunick. In 2005 was er een sessie in Brugge met circa 770 naakte mensen tijdens Corpus Brugge 05.

In het voorjaar van 2007 zal Spencer Tunick meerdere installaties voor DREAM AMSTERDAM maken. De officiële opening is op zondag 3 juni. In de vroege ochtend creëert Spencer Tunick dan zijn grootste installaties op nu nog geheime locaties.
De onthulling van de grootschalige kunstwerken vindt plaats op zaterdag 23 juni om 17.00 uur. Daarna is het werk te zien tot en met eind augustus. www.dreamamsterdam.nl)

Websites: Spencer Tunick 'Lichaamssculpturen' over kunst en transgressie d-sites.net/nederlands/tunick.htm, vrouw.nl www.pcnat.it/Spencer%20T.%20Foto%20collettive.htm, video.xs4all.nl, angel.bndestem.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.