kunstbus
Dit artikel is 01-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Spinello Aretino

Spinello Aretino (ook Spinello di Luca Spinelli)

Italiaans schilder, (ca. 1346 in Arezzo, 14-3-1410 aldaar).

Spinello, zoon van een goudsmid uit Arezzo, schilderde fresco's en altaarstukken. Zijn stijl heeft een typisch verhalend karakter. Zijn krachtige, monumentale gestalten zijn duidelijk op Giotto georiënteerd. Een vergelijkbare overtuigingskracht in de beeldtaal bereikt hij echter niet.

Spinello Aretino geldt als een voorbeeld van de vervlakking der Italiaanse schilderkunst op het eind van de XIVe eeuw: lichaamsbouw, structuur der ruimte, de kleur zelve, alles steunt meer op Giotteskscholastische manier dan op oorspronkelijke waarneming der natuur.

De kunstenaar ontwikkelde wel een 'sensitieve schilderstijl' die als voorloper gezien kan worden van de stijl van de Internationale Gotiek van rond 1400. In zijn latere werken vallen zwaar omlijnde figuren op en worden de achtergronden met meer detail geschilderd.

Bij Spinello Aretino wordt het spel van het licht door iriserende kleurwisselingen benaderd; violet zweemt naar groen in de schaduw, groen wordt geelachtig in het licht.

Giovanni dal Ponte is een van zijn leerlingen.

Biografie
De Toscaanse schilder Spinello Aretino, afkomstig uit Arezzo, begon zijn artistieke carrière waarschijnlijk bij een lokaal bekende schilder, de Maestro della Pieve di Sietina. In 1384 is Spinello in Lucca ingeschreven als 'habitator civitatis lucanum', als inwoner van de stad Lucca. Twee jaar later wordt hij genoemd in het ledenregister van het Florentijnse gilde van de Medici e Speziali, het gilde waarin schilders een plaats hadden.

Spinello woonde weliswaar voor langere tijd in Florence, maar hij was ook in andere Toscaanse steden werkzaam, zoals zijn geboorteplaats Arezzo en in Siena en Pisa.

Werken:
. wandschilderingen in S. Miniato te Florence, ± 1387
. wandschilderingen in het Campo Santo te Pisa, 1391-1392

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.