kunstbus
Dit artikel is 07-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Stefano Maderna

Italiaans beeldhouwer, ca. 1576 Bissone (bij Lugano) - 17.09.1636 Rome

Vanaf 1607 lid van de Accademia di San Luca te Rome. Van 1615-22 werkte hij aan de barokke decoratie van het Vaticaan en het Quirinaal. Hij werkte ook als restaurateur van antieke beeldhouwwerken en maakte kleine bronzen beelden, zoals Herakles en Antaios en Herakles in gevecht met de leeuw van Nemea. Zijn belangrijkste werk is het liggende marmeren beeld van Santa Cecilia (1599) dat zich in Rome in de gelijknamige kerk bevindt en dat tot de grote beeldhouwwerken van de Italiaanse barok wordt gerekend. Er is invloed van antieke beelden, vooral in de pose. (Summa; ?)

Sint-Cecilia, Rome, Santa Cecilia in Trastevere
Cecilia was een aanzienlijke Romeinse jonkvrouw die christen werd. Haar marteldood kan historisch tot op heden niet bewezen worden. In de 6de eeuw verscheen haar naam in de canon van de mis. Haar embleem is het orgel. Vanaf het eind van de Middeleeuwen wordt zij vereerd als de patrones van de kerkmuziek. (Summa)
Het beeld is gemaakt op basis van het lichaam van een jong meisje dat in 1599 intact in deze houding en positie werd gevonden. (l'art à rome I-389)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 34.