kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Stephan Balkenhol

Stephan Balkenhol (geb. 1957)

Duits beeldhouwer, Geboren in Fritzlar, Hessen.

Stephan Balkenhol onderzoekt in zijn werk de geisoleerde positie van de menselijke figuur, ontdaan van zijn context. Dieren en bloemen vergezellen en benadrukken dikwijls het menselijke figuur. Zijn werken openbaren zijn interesse in fundamentele aspecten van de sculpturale vorm en het materiaal alsmede zijn obsessie met de menselijke vorm ontdaan van alle verhalende en allegorische attributen. Hij werkt veel in opdracht en is vertegenwoordigd is vele museale collecties.

1976 - 1982 Stephan Balkenhol heeft gestudeerd aan de kunstacademie van Hamburg en was een student van Ulrich Rückriem.

Eind jaren zeventig maakte hij foto's van volkstypes.

Sinds 1982 maakt hij voornamelijk mens- en dierfiguren, ruw gehakt uit hout en in enkele effen, heldere kleuren geverfd. Ze hebben een frontale, statische houding en doen denken aan volkskunst. Door zich aan een motief te wijden, wil Balkenhol de vrijheid van de kunstenaar tonen en de dwangmatige noodzaak tot vernieuwing afwijzen.

Zijn houten sculpturen vormen een eigen wereld die bevolkt lijkt door eenvoudige alledaagse mannen en vrouwen die zich door hun neutrale houdingen en onopvallende aanwezigheid in een bescheiden zijn terugtrekken.

Hoewel Balkenhol naam maakte met zijn man en vrouw sculpturen realiseerde hij in de jaren '90 een reeks rond dieren. Mens en dier broederlijk naast elkaar: Man met gorilla, Man met leeuw, een installatie met 57 pinguïns...

Zowel thematisch als vormelijk evolueert zijn oeuvre: naast vrijstaande sculpturen zijn er reliëfs, van hoog tot vlakreliëf. Uniek zijn de minimale reliëfs waar spaarzame quasi vlakke beitelsporen ondersteund worden door kleur en waar beeldhouwen een aftasten wordt van de grenzen tussen schilderkunst en sculptuur. Minder bekend zijn de bronzen sculpturen. Wat op het eerste zicht een traditionele keuze lijkt wordt door Balkenhol subtiel naar zijn hand gezet door op de brons, naar analogie met zijn werk in hout, kleur aan te brengen.

1991 Professor aan de Staatlichen Akademie der Bildenden Künste Karlsruhe

Recente grote tentoonstellingen van Stephan Balkenhol zijn onder meer gehouden in Witte de With in Rotterdam (1993), the Hirshhorn Museum in Washington (1995), the Montreal Museum of Fine Arts (1996) en the Saatchi Collection in London (1996).

ZOMER 2003 - Stichting George Grard - forum voor actuele beeldhouwkunst blijft de Stichting George Grard werken aan haar educatieve en kunstkritische rol: de beelden van George Grard krijgen deze zomer het stille gezelschap van de houten en bronzen mannen en vrouwen van Stephan Balkenhol. De houten bezoekers vormen het sculpturale bewijs van de rijkdom aan vormen en gevoelens: de beeldhouwkunst als huis met vele kamers. De zomerexpo rond het werk van Stephan Balkenhol belicht aspecten van de actuele beeldhouwkunst en onderschrijft hiermee de stelling dat ook in deze nieuwe eeuw, met zijn vele virtuele hoogstandjes, visie, vorm en materie de hedendaagse mens blijft intrigeren en aanzetten tot observeren, voelen en creëren. De mediterrane sensualiteit van George Grard tegenover het neutrale afstandelijke van Stephan Balkenhol: een boeiende en genuanceerde confrontatie.
vorm van beweging: twee gipsen figuren van voorovergebogen mannen uit 2002 zijn een primeur in het oeuvre van de kunstenaar.

Hout blijkt toch een continuüm: houtblokken, veelal bleke houtsoorten, zijn een steeds terugkerend vertrekpunt. Vanuit de grote boommassa die herkenbaar blijft in de sokkel, komt een kleine man of vrouw tevoorschijn. Bij zijn kop of figuurzuilen laat Balkenhol de sporen van de beitel zichtbaar waardoor de materie sterk aanwezig blijft. Delen van de ruwe gekapte vlakken worden met kleur bedekt waardoor de sculpturen een sterkere aanwezigheid krijgen. Sculpturale concretiseringen van natuur en cultuur.

Vanuit zijn pure beeldhouwkunst werkt Balkenhol bewust met de opstelling van zijn sculpturen: een man en een vrouw lijken van elkaar gescheiden daar beiden op een half boomstameiland leven. Een groep mannen wacht gelaten op enige conversatie: een woud van boomstamburgers. Boxers dagen dichte of verre tegenstanders uit door hun suggestieve poses. Spaarzaam kleurgebruik zorgt voor een minimale individualiteit terwijl gelaatsuitdrukkingen eerder anonimiteit oproepen. Sculptuur tegenover sculptuur, sculptuur tegenover de ruimte. Mens tegenover materie, tegenover het niets.


Een aantal van zijn werken waaronder een groep pinguïns zijn permanent te zien in het Museum van Moderne Kunst in Frankfurt.

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
GeM (Museum voor Actuele Kunst), Den Haag
Hamburger Kunsthalle, Hamburg
Wilhelm Lehmbruck Museum, Duisburg
Lentos Kunstmuseum Linz, Linz
Museum van Hedendaagse Kunst Muhka, Antwerpen
Vertegenwoordigd in de volgende bedrijfscollecties:
Akzo Nobel Art Foundation, Arnhem
Bouwfonds Kunstcollectie, Hoevelaken

Galerie Akinci, Amsterdam biedt regelmatig werk aan.

Zie ook: www.denhaagsculptuur.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 10.