kunstbus
Dit artikel is 13-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Stephan Lochner

Stephan Lochner (1405/15? - 1451)

Stephan Lochner duwde de Keulense school in een nieuwe richting. De Madonna in de Rozenhaag is aan hem toegeschreven.

Lochner schilderde zijn doorgaans lichamelijk uitgebeelde figuren op een gouden achtergrond. De compositie, de nauwkeurige tekening, de lichtkracht van de kleuren en het anekdotische element in de zachte, bezielde uitbeelding, wijzen op zijn Bovenrijnse afkomst, de erfenis van de schildersschool van Keulen en Vlaamse invloeden (meester van Flémalle, gebroeders van Eyck).

Kenmerken: wereldvreemd, m.n. door irreëel kinderlijke heiligenfiguren en madonna's, door het zachte glooien van de lijnen en harmonie en de overwegend heldere kleuren. (Summa; 25 eeuwen 103)

Maria in de Rozenhaag, ca. 1450, tempera op eikenhout met vergulde achtergrond, 40x51, Keulen, Wallraf-Richartz-Museum
Dit Mariaschilderij is het meest vermaarde werk van Lochner. De juiste kennis van de volumes, de ineengesmolten kleuren van de afgeronde gezichten, het reliëf der personages, de soepelheid van de kleren, de nauwkeurigheid van het gebladerte, van de bloeiende struiken, van de weide en de aardbeienplanten, de fijnheid van het medaillon met het geëmailleerd figuurtje, omkranst met parels, dit alles bewijst de ongeëvenaarde schildersgaven van de kunstenaar. (Sneldia)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.