kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Steven Parrino

Amerikaanse abstracte kunstenaar die vooral in Europa werd gewaardeerd,

De in New York City geboren Parrino groeide op in Long Island. Hij studeerde aan de Parsons School of Design, waar hij het oeuvre startte waarmee hij bekend is geworden: grote, meestal zwarte, monochrome schilderijen die op gewelddadige wijze zijn gescheurd of anderszins vervormd. Hij noemde zijn kunst "misvormde schilderijen", in tegenstelling tot de gevormde abstracte schilderkunst uit het begin van de jaren '60. Ander werk van hem dat de aandacht trok waren grote cirkelvormige schilderingen lijkend op gigantische weggegooide condooms en geïmplodeerde strandballen.

Zijn eerste tentoonstellingen dateren van 1984, toen hij deel uitmaakte van een postmodernistische stroming die zich bediende van het etiket Neo-Geo, een cynische vorm van popart. Andere kunstenaars die daaraan bijdroegen zijn Peter Halley, Wallace & Donahue, Haim Steinback en Olivier Mosset

Parrino's werk werd tentoongesteld in musea in Parijs, Milaan, Amsterdam, Wenen, Berlijn, Warschau en Londen. Hij droeg bij aan de Biennale de Lyon in 2003. Zijn werk zal in 2006 opnieuw te zien zijn in het museum voor moderne en hedendaagse kunst in Genève.

Zaterdagochtend, 1-1-2005 in een ziekenhuis in Manhattan, New York, gestorven aan de gevolgen van een motorongeluk. Parrino verloor na een oudejaarspartijtje de controle over zijn Harley Davidson en maakte niet ver van zijn woning een dodelijke val. Een politiewoordvoerder zei dat Parrino was gestorven aan verwondingen aan zijn nek, rug en hoofd. Parrino is 46 jaar geworden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 305.