kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Suchan KinoshitaKinoshita, Skulptur Projekte Münster 07

Kunstenares van Duits-Japanse afkomst, geboren in 1960 in Tokyo. Leeft en werkt in Maastricht.

Kinoshita werkt in uiteenlopende media en haar werk wordt regelmatig in en buiten Nederland tentoongesteld. Dit werk bevindt zich in tal van grensgebieden: binnen en buiten de muren van het museum, met of zonder een actieve inbreng van het publiek, herkenbaar als kunstwerk of gecamoufleerd. Muziek, architectuur, beeldende kunst en theater zitten allen vervat in haar methodiek.
Het leven als toneel en het toneel als spiegel van het leven - in dit spanningsveld bewegen zich veel van de installaties van Suchan Kinoshita, die zelf in dit verband spreekt over 'publieksverschuivingen'.
Kinoshita neemt alledaagse of terloopse dingen als uitgangspunt. Ze wil de bezoeker confronteren met iets herkenbaars, maar deze ervaring tegelijkertijd heel intens maken. Ze maakt vaak gebruik van attributen of situaties die verwijzen naar de vluchtigheid en tijdelijkheid van het bestaan, zoals zandlopers of stof.
Alles in haar werk lijkt veel minder vast te staan dan in de beeldende kunst gebruikelijk is. Kinoshita maakt veel open situaties, werken waarin de tijd en de volgorde van de gebeurtenissen een belangrijke rol spelen. Dat maakt het werk veranderlijk en voor een deel ook onvoorspelbaar.
Haar werk presenteert zich in diverse vormen: materiaal en techniek, omvang en complexiteit kunnen sterk verschillen. Haar vocabularium strekt zich uit van het kleinste pluisje tot de ingewikkeldste constructie. Een traditionele opstelling kan niet gekoppeld worden aan haar oeuvre en haar persoon. Het is nu eenmaal niet duidelijk of Kinoshita bewust kiest beeldend kunstenaar te zijn. Haar interdisciplinariteit laat dit eenvoudigweg niet toe.

Biografie
Kinoshita, die een Duitse moeder en Japanse vader heeft, groeide op in Keulen en Japan en woont nu in Maastricht. Op haar twintigste emigreerde de kunstenares naar Keulen waar ze studeerde aan de Musikhochschule (1981-85) en les kreeg van de hedendaagse componist Maurizio Kagel.

Daarna is Kinoshita onder andere actief in het theater (Theater am Marienplatz / Krefeld), waar ze zowel acteur, regisseur en decorbouwer is geweest. Daar blijven nog sporen van haar vroege artistieke interesses zichtbaar: de aandacht voor een actief waarnemend publiek zoals in het theater, en kunstwerken als partituren, die telkens weer opnieuw geïnterpreteerd kunnen worden door de toeschouwer. De kijk- en gedragscodes van het publiek, het beleven van tijd en ruimte, de relaties tussen kunstwerk en toeschouwer, interactie en dynamiek zijn dan ook terugkerende thema's.

Van 1988 tot 1990 studeert ze aan de Jan van Eyck Akademie.

Eén van haar eerste openbare werkstukken was de actie 'Pause im Theater' in 1990 in de Städtischen Galerie Nordhorn. Daarna werd haar werk o.a. tentoongesteld in het P.S.1 in New York.

Winnaar Prix de Rome 1992, Kunst en Openbaarheid.

1993 Stadsgalerij Heerlen: Scenario, een statisch gebeuren, Installatie.
1995 Biënnale van Venetië.

Kinoshita werd bekend met haar 'hokken', installaties bestaande uit provisorische bouwsels, gemaakt van hout of piepschuim. De bezoeker die de hokken betreedt is tegelijkertijd toeschouwer en deelnemer in wat je het best zou kunnen omschrijven als een 'ervaring'. In 1996, op de Manifesta 1 in Rotterdam bijvoorbeeld, plaatste de kunstenaar een serie van drie hokken, simpelweg: Hok 1, Hok 2 en Hok 3 genaamd.
Hok 1 werd later aangekocht door het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Hierin staan een aantal zandloperachtige flessen of 'klokken' in verschillende vormen en afmetingen. Elke fles is gevuld met een andere vloeistof of vaste substantie. De toeschouwer die het hok betreedt en de deur achter zich sluit, wordt deel van de ruimte. Hij mag de zandlopers zo vaak omdraaien als hij wil. Elke fles heeft door zijn vorm en afmeting en de eigenschappen van de substantie een eigen doorlooptijd. Tussen de kabbelende vloeistoffen en klokkende geluiden voelt de beschouwer zich een ware alchemist, die de tijd door zijn vingers voelt stromen.

Luidspreker performance uitgevoerd. Twee mensen fluisteren daarbij tegelijkertijd iets in een oor van de kunstenaar. Deze fungeert als luidspreker en reproduceert wat zij hoort. De eerste uitvoeringen vonden plaats met twee 'vaste' medewerkers van Kinoshita. De uitvoering hier is gebaseerd op de performance die plaats had in 1997 tijdens de Biënnale van Johannesburg, Zuid-Afrika. Daar werkte Kinoshita met een groter aantal influisteraars. De performance duurde 30 minuten en wordt integraal weergegeven. De influisteraars spreken verschillende talen en op verschillende toon. Kinoshita probeert alles zo goed mogelijk weer te geven, maar voor de toehoorder lijkt het een Babylonische spraakverwarring.

1996 Steirische Herbst in Graz.
1999 'Carnegie International' in Pittsburgh.
1998 'Bienniel of Sydney'
1999 SMAK, Gent: 'In the meantime',
1999 Städtische Museum Abteiberg, Mönchengladbach: 'Paralelle oder Hanah, wie man sie auch nennt',

Edmond Hustinxprijs 1999 Suchan Kinoshita/Hasje Boeyen 'Vom Hören sagen' zie agenda
2002/2003 EERSTE HUWELIJK!? Suchan Kinoshita, MuHKA, 14 december Suchan Kinoshita - Instrumentarium voor Verpleeghuis Sutfene Suchan Kinoshita voor Verpleeghuis Sutfene maakte definitief opgeleverd. SKOR en ZonMW (Zorgonderzoek Nederland) schreven in 2002 een prijsvraag uit met de vraag of kunst bij kan dragen aan de communicatie in de zorg. Suchan Kinoshita was de winnaar en ontwierp instrumentarium: vier verschillende soorten gebruiksvoorwerpen voor verpleeghuis Sutfene in Zutphen, waar dementerende bejaarden worden verzorgd. Alle voorwerpen werden speciaal gemaakt voor het contact tussen ouderen en kinderen.

2006 Stedelijk Museum Het Domein: Zomerzone.06 Theater, muziek en kunst
agenda/2006

2006 Stedelijk van Abbemuseum: Plug in #04 agenda/2006

(07/07/2007 <> 29/08/2007) Kunstvereniging Diepenheim: '...aber auch dann fehlt ein Fehler' agenda/2007

Websites: www.skulptur-projekte.de, www.edbprojects.nl, www.kunstkanaal.net

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 10.