kunstbus
Dit artikel is 11-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Susan Rothenberg

Amerikaanse schilderes en tekenares, geboren 1945, Buffalo, New York.

Op jonge leeftijd wordt Susan Rothenberg al aangemoedigd door haar familie, leraren en vrienden om haar interesse in kunst te vervolgen. Terwijl ze nog op school zit neemt ze kunstlessen aan het lokale museum (nu Buffalo, NY, Albright-Knox A.G.), dat ze van de vroege jaren '50 tot de late jaren '60 veelvuldig bezoekt.Axes, 1976

Van 1962-65 studeert Susan Rothenberg aan de Fine Arts School van de Cornell University, Ithaca New York. Ook studeert zij beeldhouwen aan de State University of New York, Buffalo in de zomer van 1964.

In 1965 woont ze in Griekenland. Midden jaren zestig wordt Rothenberg beïnvloedt door onder meer Lucas Samaras, Larry Poons, Jasper Johns and Robert Morris.

In 1969 verhuist Rothenberg naar New York en woont te midden van een toegewijde gemeenschap van zowel jonge als gevestigde kunstenaars. Korte tijd assisteert zij Nancy Graves en verschijnt in verscheidene performances van Joan Jonas. Na een belangrijke periode van experimenteren met process art (legt de nadruk op het proces van het kunst maken) van 1969 tot 1972 schildert Rothenberg haar eerste vroege rijpe werken, met uitbeeldingen van paarden, waarmee ze bekend werd.

In 1971 trouwt ze met de beeldhouwer Trakas.

In 1975 heeft zij haar eerste solotentoonstelling van Three Large Paintings in galerie '112 Greene Street' in New York.

Het schilderij Axes (1976) en andere afbeeldingen die geïsoleerde lichaamsdelen bevatten, dansers, spinners en andere figuren zijn van autobiografische origine. Hierin onderzoekt ze en onderscheidt ze een duidelijke interesse in het onbewuste proces.

In 1979 neemt Rothenberg deel aan de Whitney Biënnale in New York. Zij en Trakas gaan scheiden en zij maakt een reis naar Mexico.Dogs killing rabbit

In 1980 neemt zij deel aan de Biënnale van Venetie en 1981 heeft zij een Solotentoonstelling in de Kunsthalle van Basel.
In 1982 Neemt Rothenberg deel aan de tentoonstelling 'Zeitgeist' in Berlijn.
Ook heeft zij een Solotentoonstelling in het Stedelijk Museum van Amsterdam.

In 1988 Reist zij door China en in 1989 trouwt Rothenberg met Bruce Nauman.

In 1990 heeft zij een Overzichtstentoonstelling in het Rooseum-centrum voor eigentijdse kunsten in Malmö en in 1992 in de Albright-Knox Art Gallery, Buffalo.

In 1992 neemt zij deel aan Documenta 9 te Kassel, waarvan Jan Hoet artistiek directeur was.
Naast schilderijen vervaardigt Rothenberg prachtige tekeningen.

Voorbeelden van Rothenberg's werk zijn te vinden in MOMA, New York, het Walker Art Center, Minneapolis en het Hirshhorn Museum and Sculpture Garden, Smithsonian Institution, Washington, DC.

werk: www.tate.org.uk

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.