kunstbus
Dit artikel is 26-03-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Susana Solano

Spaans-Catalaanse beeldhouwster, geboren Barcelona, 25 juli 1946.

Biografie
Susana Solano studeert van 1974-1980 aan de Facultad de Bellas Artes de Barcelona. Tot eind jaren zeventig is zij schilderes en richt zich vervolgens op de beeldhouwkunst. Zij werkt onder meer met gebogen ijzerplaten.

In 1980 heeft Solano haar eerste solotentoonstelling in de Fundació Joan Miró in Barcelona, waar zij grote canvassen exposeert.

Van 1981-1987 doceert zij aan de de Facultad de Bellas Artes de Barcelona. In 1983 heeft zij een solotentoonstelling in Galeria Ciento in Barcelona.

In de jaren '80 experimenteert Solano met diverse beeldhouwprocessen, waaronder lassen, klinken, vouwen en hameren en een scala aan materialen als hout, gips, ijzer en lood.

Solano's vroege werken in het begin van de jaren '80 tonen invloeden van Brancusi. Vanaf midden jaren '80 worden haar werken grootschalige constructies en gaat zij materialen als ijzer en lood gebruiken waarmee zij een steeds grotere omvang en monumentaliteit aan haar sculturen geeft. Vaste gesloten vormen in de stijl van grote architecturale ruimtes, die steeds minimalistischer worden.

Deze werken vragen aandacht voor de relatie tussen interieur en exterieur en creëren een dubbelzinnige relatie met de kijker, door, bij een opeenvolging van ruimtes, aan de ene kant binnenkomst uit te nodigen en aan de andere kant te verbieden, zoals in Without Birds (ijzer en lood, 2.20*2.51*1.61 m, 1987; Barcelona, Cent. Cult. Fund. Caixa Pensions).

In 1987 neemt Solano deel aan Documenta 8 te Kassel, Skulptur Projekte Münster en de Biënnale van Sao Paolo. Ook heeft zij een solotentoonstelling in het Musée d'Art Contemporain van Bordeaux.

In 1988 ontvangt Solano de Premio Nacional de Artes Plásticas de España (de nationale beeldhouwprijs van Spanje).

In 1988 en 1993 neemt zij deel aan de Biënnale van Venetië. In 1989 heeft Solano een solotentoonstelling in het Städtisches Museum Abteiberg in Mönchengladbach en het Hirshhorn Museum in Washington.

In 1992 neemt zij deel aan Documenta 9 te Kassel en heeft een soltentoonstelling in the Whitechapel Art Gallery in Londen.

Andere tentoonstellingen:
1999: McKee Gallery, New York (solo) ; 2002: Galeria Maior, Pollença, Palma de Mallorca (solo) ; 2004: Patio Herreriano, Museo de Arte Contemporáneo Español, Valladolid, Spanje; 2004: Presence, Chelsea Art Museum, New York; 2005: Art Unlimited 2005, Art 36 Basel (met de Galería Helga de Alvear), Basel Zwitserland; 2005: Picasso to Plensa: A Century of Art from Spain, The Albuquerque Museum, Nieuw Mexico; 2005: Sculpture: An Intuitive View, McKee Gallery, New York; 2006: Susana Solano: Sculpture and Drawings, McKee Gallery, New York (solo); 2006: Against the Grain: Contemporary Art from the Edward R. Broida Collection, The Museum of Modern Art, New York.

Susana Solano woont Sant Just Desvern en werkt in Gelida.

websites:
. www.artnet.com
. www.guggenheim.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.