kunstbus
Dit artikel is 05-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tachisme

tachisme

[Fr. 'la Tache' = 'de vlek'] Stijlbenaming in de moderne schilderkunst, die rond 1950 in Parijs en de VS is ontstaan. De term komt van de Franse criticus Seuphor.

Bij tachisme concentreerde men zich op de expressieve beweging in het schrift van de kunstenaar. Patrick Heron (1920), Pierre Soulages (1919) en Henri Michaux (1899-1984) zijn enkele kunstenaars die in deze stijl passen. Wols was een voorloper.

Het tachisme benadrukt de individuele spontaneïteit van het schilderproces zelf en het toevalskarakter van het creatieproces dat vaak belangrijker is dan het resultaat zelf. Het tachisme streeft naar een uiterst verregaande emancipatie van het scheppende individu, zodat de schilderkunst niet wordt beperkt door concrete bindingen of specifieke materialen. Het 'scheppen uit het onbewuste' als hoofdprincipe van het tachisme verbindt de-stijlrichting met de voorstellingen van het surrealisme.

Zie ook actieschilderkunst, art-informel, action-painting of het abstracte expressionisme. Kenmerkend voor de genoemde-stijlrichtingen is de subjectieve beklemtoning van de uitdrukkingen, die in fel contrast staan met de geometrische of constructieve vormtalen van de moderne kunst (Zie constructivisme, suprematisme en op-art).


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.