kunstbus
Dit artikel is 29-04-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tate-Gallery

De Tate Gallery bestaat uit 4 musea in Engeland: Tate Britain (1897), Tate Liverpool (1988), Tate St Ives (1993) en Tate Modern (2000).

Tate Gallery beschikt sinds 1998 over een online website: Tate Gallery verleent sinds 1984 jaarlijks de Turner Prize, genoemd naar William Turner, aan een Britse kunstenaar onder de vijftig jaar.

Tate Gallery is mogelijk gemaakt door Henry Tate, een door suikerplantages rijk geworden kunstverzamelaar, die het kapitaal inbracht waarmee een nationaal museum kon worden gesticht dat aan de Britse staat werd geschonken.'Tate Britain' of 'Tate Gallery of British Art' National Gallery of British Art' gebouwd aan de Theemsoever (Millbank, Pimlico) in Londen en 21 juli 1897 geopend. De in 2000 tot Tate Britain hernoemde 'National Gallery of British Art' was ontworpen door Sidney R. J. Smith met een classicistische zuilengalerij en een koepelgewelf. Diverse uitbreidingen werden in de loop der jaren toegevoegd, waardoor nu sprake is van een complex aan gebouwen. De centrale beeldengalerij werd destijds ontworpen door John Russell Pope.
Het museum werd in 2000 'Tate Britain' genoemd vanwege de opening van Tate Modern aan de andere oever van de Theems. De exposities richten zich nu op oudere en hedendaagse Britse kunst. In 1987 werd de door James Stirling ontworpen Clore Gallery gebouwd waar werken van William Turner worden geëxposeerd.

Tate Britain is het nationale museum voor Britse kunst van 1500 tot heden en heeft hierin (uiteraard) de grootste collectie ter wereld. Tot de collectie behoren: The Painter and his Pug van William Hogarth, Newton van William Blake, Horse Attacked by a Lion van George Stubbs, Giovanna Baccelli van Thomas Gainsborough, Sketch for Hadleigh Castle van John Constable, The Great Day of His Wrath van John Martin, The Lady of Shalott van John William Waterhouse, Ophelia van John Everett Millais, The Death of Chatterton van Henry Wallis, Beata Beatrix van Dante Gabriel Rossetti, The Golden Bough van William Turner, The Resurrection, Cookham van Stanley Spencer, Norham Castle, Sunrise van William Turner, Three Studies for Figures at the Base of a Crucifixion van Francis Bacon, Three Ladies Adorning a Term of Hymen van Joshua Reynolds, The Cholmondeley Ladies van een onbekende 17e eeuwse kunstenaar, The Mud Bath van David Bomberg, Recumbent Figure van Henry Moore, Nocturne: Blue and Gold - Old Battersea Bridge van James McNeill Whistler. Tot de meer recente kunstenaars horen onder andere David Hockney, Peter Blake en Francis Bacon.

Exposities
. Tate Britain herbergt elk jaar de tentoonstelling voor de vaak controversiële Turner Prize van vier kunstenaars onder de vijftig jaar, geselecteerd door een jury onder voorzitterschap van Tate Director, Sir Nicholas Serota. De nominaties worden in mei bekend gemaakt, de opening van de tentoonstelling vindt plaats in oktober en de uiteindelijke prijsuitreiking in december.
. Om de drie jaar houdt het museum een Triënnale waar een gastcurator een overzicht toont van hedendaagse Britse kunst.
. Art Now is een wisselexpositie in een vaste zaal voor het werk van een hedendaags kunstenaar.

Tate Britain en Tate Modern zijn over de Theems met elkaar verbonden via een snelle boot die doet denken aan een uit het water oprijzende haai en is gedecoreerd met spots gebaseerd op schilderijen met eenzelfde thema van de kunstenaar Damien Hirst.'Tate Modern' of 'Tate Gallery of Modern Art' is het nationale museum van Groot-Brittannië voor internationale moderne kunst dat op 12 mei 2000 werd geopend op de Zuidoever van de Theems in Londen.
Tate Modern bevindt zich in een voormalige 99 meter hoge elektriciteitscentrale, het Bankside Power Station, dat werd ontworpen door Giles Gilbert Scott, de architect van het Battersea Power Station. De centrale werd in twee delen gebouwd tussen 1947 en 1963 en sloot in 1981. Het gebouw werd verbouwd door de architecten Herzog & de Meuron waarbij het zuidelijke deel werd behouden voor de Franse energieleverancier EDF als transformatorstation (in 2006 droeg het bedrijf de helft hiervan over aan het museum).
De permanente collectie van deze populaire tentoonstellingsruimte is gratis toegankelijk, evenals sommige tijdelijke exposities, zoals de expositie 'Test Site' van Carsten Höller, die van oktober 2006 tot en met april 2007 te zien is. Die bestond uit vijf glijbanen in de voormalige turbinehal. De permanente collectie beslaat onder andere Futurisme, Surrealisme en Minimal Art.Tate Liverpool werd in 1988 opgericht en gevestigd in een omgebouwd pakhuis in het Albert Dock in Liverpool. Het is een dependance voor exposities van de omvangrijke nationale collectie Britse kunst vanaf 1500 tot heden van Tate Collection. De architectuur was van James Stirling, maar reeds in 1998 vonden er grote uitbreidingen plaats. Het museum heeft geen eigen collectie en herbergt alleen tijdelijke exposities. Zo stond 2008 in het teken van Liverpool Culturele hoofdstad van Europa 2008 met o.a. een tentoonstelling rond Niki de Saint Phalle.Tate St Ives museum van de Tate Gallery geopend om modern-klassieke en hedendaagse Engelse kunstenaars, inclusief werk van de zogenaamde St Ives School ten toon te stellen. De Tate-organisatie had al eerder bemoeienis met St Ives via het management van het Barbara Hepworth Museum and Sculpture Garden, dat werd geopend in 1980.
Het gebouw met drie verdiepingen is ontworpen door de architecten Evans and Shaleff en ligt op het terrein van de voormalige gasfabriek waar het uitkijkt over het Porthmeor Beach. Recentelijke plannen voor een nieuwe uitbreiding stuiten op forse lokale oppositie.

St Ives School
In 1920 werd door Bernard Leach en Shoji Hamada een pottenbakkerij opgezet in St Ives en in 1928 vond een belangrijke ontmoeting plaats tussen Alfred Wallis, Ben Nicholson en Christopher Wood waarmee het startsein werd gegeven voor de ontwikkeling van de kust van Cornwall, en in het bijzonder de plaats St Ives, als kunstenaarskolonie. Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939 vestigden Ben Nicholson, Barbara Hepworth en Naum Gabo zich in St Ives waarmee zij een vooruitgeschoven post van de abstracte avant-garde-beweging in West Cornwall werden. Ook Piet Mondriaan heeft een periode verbleven in St Ives. Na de oorlog voegde zich een een geheel nieuwe generatie op het toneel, waaronder Peter Lanyon, John Wells, Roger Hilton, Bryan Wynter, Patrick Heron, Terry Frost en Wilhelmina Barns-Graham.
Tate St Ives wil de geschiedenis van de kunst in St Ives van de twintigste eeuw conserveren, maar ook nieuwe werken tentoonstellen van kunstenaars die verder weg hun atelier hebben. Het artist in residence-programma van het museum moet er dan ook zorg toe dragen de beroepservaring van kunstenaars die wonen en werken in heel Cornwall verder te ontwikkelen.


Het Barbara Hepworth Museum and Sculpture Garden Tate Gallery. Hier bewaart Cornwall onder curatorschap van de Tate Gallery voor het nageslacht het beeldhouwers atelier en de tuin van de kunstenares Barbara Hepworth zo goed als mogelijk is in de staat waarin ze het achterliet. Het atelier/woonhuis dat bekend staat als Trewyn Studio was door Hepworth in 1949 gekocht en is typisch voor de stijl van St Ives. Haar woonkamer heeft nog steeds haar meubels terwijl het atelier nog altijd vol staat met haar materialen gereedschappen en haar deels begonnen werken. Haar sculpturen, waarbij sommige van haar favoriete beelden, worden getoond in het afgesloten gedeelte van de tuin die behoort tot het museum en in haar atelier bevinden zich nog een aantal onafgemaakte beeldhouwwerken die door een bezoeker wel eens zijn beschreven als 'still waiting for their moment in the shadow of her workshop'. Barbara Hepworth kwam in 1975 op 72 jarige leeftijd om het leven bij een brand in haar atelier.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 18.