kunstbus
Dit artikel is 28-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Terry Rodgers

Terry Rodgers (Newark, 1947) portretteert in hyperrealistische stijl en levensgroot hedendaagse schoonheden terwijl ze zich mengen op hippe feestjes. Mannen en vrouwen die eeuwige schoonheid veinzen. De personages verbeelden de gepriviligeerde Amerikaanse jongeren, die het zich door hun afkomst kunnen veroorloven exclusieve party's te frequenteren. Op die private plekken komen ze schaars of deels ontkleed samen, terwijl ze champagne en andere exclusieve drankjes drinken. Rodgers' composities zijn complex. Het kleurgebruik is opvallend barok: goud, zilver, zwart en bordeaux-rood. De blikken van de personages ontwijken elkaar, alsof echt contact onmogelijk is.Het schilderij dat het Gemeentemuseum Helmond heeft verworven met de titel 'The Dimensions of Ambiguity' toont eveneens deze wereld van nieuwe rijken. Ondanks de erotiserende sfeer, getuigt dit doek vooral van de verveling en de leegte die deze mannen en vrouwen beheerst. Rodgers schilderij is vervuld van wellust en hedonisme, maar geeft tegelijkertijd een schrijnend beeld van een gebrek aan liefde, mededogen en innerlijk respect in een wereld gericht op uiterlijkheden. Aan Rodgers' werk gaan vele modelstudies en foto's vooraf, alvorens hij overgaat tot de uitvoering van de complexe composities.

2009 Het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek heeft twee schilderijen van de talentvolle Amerikaanse schilder Terry Rodgers aangekocht bij Torch Gallery in Amsterdam. De diversiteit van de collectie internationaal hedendaags realisme is hiermee opnieuw op waarde-volle wijze versterkt.
De verwerving van het schilderij And then they were none uit 1999 is bijzonder omdat het hier een vroeg werk uit Rodgers' oeuvre betreft. The Artificial Boundaries of Illusion is een van de laatste werken die de kunstenaar begin dit jaar heeft geschilderd.

Rodgers' oeuvre is representatief voor het hedendaags realisme dat sinds de jaren negentig weer in opkomst is. Het Scheringa Museum richt zich sinds enkele jaren niet alleen op het magisch realisme en interbellum, maar ook op hedendaagse, internationale figuratieve kunststromingen. De wijze waarop Rodgers zijn hedendaagse karakterstudies zeer kundig in verf vertaald sluit uitstekend aan bij het collectiebeleid. Het museum heeft inmiddels drie schilderijen van Terry Rodgers in de collectie.
Rodgers geeft een eigen visie op de tijd waarin we leven. In een hyperrealistische stijl en met een opvallend barok kleurgebruik portretteert hij verontrustende familierelaties en een schijnbaar aantrekkelijke jonge jetset. De allereerste betovering van deze luxueuze schijnwereld verhult echter datgene waar het de schilder werkelijk om gaat: de spanning tussen verlangen en een-zaamheid. Met zijn nauwkeurig gecomponeerde fictie - de schilderijen zijn niet gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen, maar pure fantasie - schotelt Rodgers ons een wereld voor waar niemand met elkaar in contact kan komen. Wat de kijker ziet is aantrekkelijke schoonheid die tegelijkertijd afstoot, verveling, eenzaamheid en het verlangen naar contact.

Het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek organiseert van 17 mei tot en met 13 september 2009 de eerste museale solotentoonstelling in Europa van Terry Rodgers.Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.