kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

The-Vincent-Award

The Vincent van Gogh Biennial Award for Contemporary Art in Europe is een prijs voor een opkomende of reeds gevestigde kunstenaar die een nieuwe impuls aan de hedendaagse kunst heeft gegeven.

Europe bestaat sinds 2000 en kende tot nu toe de volgende winnaars:
Wilhelm Sasnal (2006)
Pawel Althamer (2004)
Neo Rauch (2002)
Eija-Liisa Ahtila (2000)

De winnaar van The Vincent Award wordt iedere twee jaar gekozen door een zeskoppige jury, vanaf 2006 onder voorzitterschap van de directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. De jury wisselt tweejaarlijks van samenstelling, maar bestaat altijd uit professionals uit de Europese kunstwereld met een rijke kennis van actuele ontwikkelingen in de Europese kunst. Zij vertrouwen bij hun keuze voor een winnaar niet alleen op hun eigen kennis en netwerk, maar laten zich informeren door correspondenten uit heel Europa.
De eerste drie edities van The Vincent Award in 2000, 2002 en 2004 werden georganiseerd door het Bonnefantenmuseum in Maastricht, vanwege haar historische verbondenheid met het verdrag van Maastricht een uitstekende locatie voor een Europese kunstprijs. Om de prijs een grotere reikwijdte te geven, koos The Broere Charitable Foundation ervoor om het Stedelijk Museum Amsterdam vanaf 2006 de prijs onderdak te laten bieden.

Genomineerden 2008
Een internationale jury heeft de genomineerden bekend gemaakt die meedingen naar The Vincent Award 2008:
. Francis Alÿs (1959, Antwerpen, België, woont en werkt in Mexico Stad en Londen)
. Peter Friedl (1960, Oberneukirchen, Oostenrijk, woont en werkt op locatie)
. Liam Gillick (1964, Aylesbury, Verenigd Koninkrijk, woont en werkt in New York en Londen)
. Deimantas Narkevicius (1964, Utena, Litouwen, woont en werkt in Vilnius)
. Rebecca Warren (1965, Londen, Verenigd Koninkrijk, woont en werkt in Londen).

De jury stelt vast dat het gaat om kunstenaars die hun loopbaan begonnen in de jaren negentig en wier werk zeer relevant is voor de kunst van vandaag. De genomineerden hebben ieder een indrukwekkend oeuvre opgebouwd, dat persoonlijk is maar ook gericht op de maatschappij. De kunstenaars werken met uiteenlopende media: sculptuur, installaties en film en video.

In september kwam de jury in Amsterdam bijeen om uit een longlist van ruim 53 kunstenaars, afkomstig uit 15 Europese landen, de vijf genomineerden te selecteren. Zij zullen in de zomer van 2008 hun werk tonen in het Stedelijk Museum CS. In september 2008 komt de jury opnieuw bijeen
om de prijs van € 50.000 aan één van de vijf genomineerden toe te kennen. De prijsuitreiking vindt plaats op de Award Ceremonial Day op vrijdag 12 september. Nieuw dit jaar is dat een van de kunstenaars ook een publieksprijs ter waarde van € 5.000 zal ontvangen. Bezoekers zullen op zaal en via internet hun voorkeur aan kunnen geven.

The Vincent Award 2006
The Vincent van Gogh Biennial Award for Contemporary Art in Europe 2006 is een prijs van EUR 50.000,- voor een opkomende of reeds gevestigde kunstenaar die een nieuwe impuls aan de hedendaagse kunst heeft gegeven.
De volgende kunstenaars waren genomineerd:
. Urs Fischer (Zwitserland 1973)
. Andrei Monastyrski (Rusland 1949)
. Dan Perjovschi (Roemenië 1961)
. Wilhelm Sasnal (Polen 1972) (winnaar)
. Cerith Wyn Evans (Verenigd Koninkrijk 1958)

Editie 2004
The Vincent Award 2004 werd in mei 2004 uitgereikt aan de Poolse kunstenaar Pawel Althamer (Warschau, 1967). Althamer combineert in zijn werk traditionele sculptuur met radicale performance, waarvoor de jury hem beloonde met The Vincent Award 2004. Juryvoorzitter Kaspar König uitte zijn bewondering voor Althamers 'zorgvuldige en economische wijze van kunst maken', zijn 'bijzondere, bijna 19e-eeuwse techniek' en 'de psychologische benadering van consumentengedrag'. Voor deze interventies in de openbare ruimte huurt hij de ene keer acteurs in, de andere keer zoekt hij vrijwilligers onder de 'buitenstaanders' van onze maatschappij: zwervers, alcoholisten, kinderen. Deze aanpak verraadt het engagement van Althamer, die gelukkig niet leidt tot zwaarmoedigheid, maar juist tot luchtige en humoristische werken. In zijn sculptuur gebruikt Althamer de menselijke figuur, meestal zijn eigen lichaam, als belangrijke inspiratiebron.
Recentelijk was het werk van Althamer te zien op de Biënnales van Berlijn (2006) en Istanbul (2005). Het Centre Pompidou in Parijs toont van 13 september tot 27 november 2006 het project 'Pawel Althamer au Centre Pompidou'.

Editie 2002
In 2002 werd The Vincent Award toegekend aan de Duitse schilder Neo Rauch (Leipzig 1960). Zijn werk, diep verankerd in de traditie van het Duits Realisme, bestaat uit industriële landschappen, gebeurtenissen uit het dagelijks leven, op het doek gebracht als versteende scènes uit een film of losse plaatjes uit een stripverhaal. De jury, die unaniem Neo Rauch tot winnaar koos, liet zich overtuigen door de 'hallucinerende sfeer' van de 'archetypische menselijke figuren en desolate utopische locaties'. Verleidelijk, prikkelend, maar toch afstandelijk dwingt het werk de kijker volgens de jury tot een nauwkeurige beschouwing.
Werk van Neo Rauch was de afgelopen jaren te zien op een groot aantal groepstentoonstellingen, onder andere in ICA in Londen en Hamburger Bahnhof in Berlijn. In het Musée d'art contemporain de Montréal opent op 14 september 2006 een solotentoonstelling.

Editie 2000
De Finse kunstenaar Eija-Liisa Ahtila (Hämeenlinna 1959) was in het jaar 2000 de eerste winnaar van The Vincent Award. De jury bekroonde Ahtila's werk met de prijs van € 50.000 vanwege de onderscheidende, 'nieuwe grammatica voor het bewegende beeld' in haar werk en de 'extreme precisie' waarmee zij het medium video gebruikt.
Shortlist
. Eija-Liisa Ahtila (1959, Hämeenlinna, Finland. Woont en werkt in Helsinki)
. Miroslaw Balka (1958, Warschau, Polen. Woont en werkt in Warschau)
. Oladélé Ajiboyé Bamgboyé (1963, Odu-Eku, Nigeria. Woont en werkt in Londen)
. Carsten Höller (1960, Brussel, België. Woont en werkt in Keulen)
. Pedro Cabrita Reis (1956, Lissabon, Portugal. Woont en werkt in Lissabon)
. Luc Tuymans (1958, Mortsel, België. Woont en werkt in Antwerpen)

The Monique Zajfen Collection
Aan The Vincent Award is The Monique Zajfen Collection gekoppeld, die het Stedelijk Museum opbouwt in nauwe samenwerking met The Broere Charitable Foundation, initiator van The Vincent Award. Het fundament van The Monique Zajfen Collection bestaat uit aankopen van werken van winnaars van The Vincent Award, uitgebreid met andere aankopen op het gebied van hedendaagse kunst. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 3.