kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Theo Kuijpers

Nederlands schilder, collagekunstenaar en beeldhouwer,

Naamsvarianten: Theodorus Gerardus Wouter Kuijpers, Kuypers,

Geboren te Helmond 1 januari 1939.

1957-1961 Theo Kuijpers volgde de Eindhovense Academie voor Industriële Vormgeving, afdeling reclameontwerpen.

Suriname 1957 - 1961, Marokko 1966,
Zijn reizen naar Suriname en Marokko leverden aanvankelijk de voeding voor zijn werk, dat vanaf de eerste jaren werd beïnvloed door de materieschilderkunst.

Brabant
Rond 1972 wordt het land van herkomst, het Brabantse agrarische milieu, de bron voor zijn nieuwe werk. Hij gaat assemblages maken uit voorwerpen en materialen afkomstig van het boerenland, zoals lood, varkensblaas en zeildoek.

Australië
Een bezoek aan Australië (1979) brengt invloeden van de Aboriginal kunst in zijn werk.

PS-1
Een verblijf van een half jaar in New York bij het legendarische PS One (te danken aan een beurs van het toenmalige Ministerie van CRM) brengt hem in direkt kontakt met de grote meesters van abstrakt expressionisme en colourfield painting.

Zijn eigen intuïtie zal altijd een belangrijke rol spelen in het werk van Kuijpers. Dit geldt zowel voor de assemblages, die hij tot ongeveer 1980 maakte, als voor zijn kleurenlitho's en zijn schilderijen. Zijn voorliefde voor de materiekunst, die onder meer door zijn rondreis naar Marokko was ontstaan, is daarin nog steeds terug te vinden.

verf. Ik leng het alleen aan met terpentine. Wel schilder ik op tentzeil met van die prachtige ribbels en franje. Ik heb enorme moeite met een maagdelijke ondergrond, zoals normaal schildersdoek. Omdat het tentdoek van zichzelf zo mooi is, schilder ik het eerst wit, zodat je alleen nog maar de structuur ziet. Pas dan kan ik beginnen met schilderen."


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 4.