kunstbus
Dit artikel is 03-03-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Theodoros Stamos

Amerikaans schilder van Griekse afkomst, geboren 31 december 1922 in New York, gestorven 1997 in New York

Biografie
Theodoros Stamos wordt geboren op 31 december 1922 in New York als zoon van Griekse immigranten.
Stamos wint op zijn dertiende jaar een studiebeurs die hem in staat stelt beeldhouwkunst te gaan studeren aan de American Artists School in New York. Vanaf 1936 studeert hij aan de American Artists School onder Simon Kennedy en Joseph Konzal. Nadat hij in 1939 stopt met zijn studie heeft hij verscheidene baantjes en begint hij te schilderen, waarin hij voornamelijk autodidact is.

Tijdens zijn studie ontmoet hij Joseph Solman een van de oprichters van de politiek geëngageerde groep kunstenaars "The Ten", waar Adolph Gottlieb en Mark Rothko eveneens toe behoren.
Terwijl hij van 1941 tot 1948 in een lijstenwinkel werkt ontmoet hij kunstenaars van de Europese avant-garde waaronder Arshile Gorky en Fernand Leger.

In de vroege jaren veertig wordt Stamos door Solman aangemoedigd om te schilderen en om New Yorkse galeries te bezoeken, waaronder An American Place de galerie van Alfred Stieglitz, waar hij kennis maakt met het werk van onder meer Milton Avery, Arthur Dove, Marsden Hartley, John Marin, Georgia O'Keeffe en Paul Klee. Hij bewondert vooral het werk van Arthur Dove. Voorts bezoekt hij regelmatig het American Museum of Natural History en leest teksten over natuurwetenschappen en vertalingen van Chinese en Japanse literatuur.
Zijn eerste schilderijen representeren primitieve Griekse afbeeldingen en landschappen van de New Yersey Palisades.

In hetzelfde jaar ontmoet hij Adolph Gottlieb en Barnett Newman, met wie hij zijn interesse in wetenschap en primitieve culturen deelt. In deze periode wordt zijn schilderkunst beïnvloedt door het surrealisme.

Stamos is erg actief in de New Yorkse avant-garde in de vroege jaren van het abstract expressionisme. Zijn kunst trekt niet alleen de aandacht van de belangrijke kunsthandelaar Betty Parsons, maar ook van musea en privéverzamelaars, waaronder het Museum of Modern Art, Peggy Guggenheim en Edward R. Root, die werk van hem gaat verzamelen.
In 1943 heeft Stamos zijn eerste solotentoonstelling in de Wakefield Gallery, geleid door Betty Parsons, in New York. Van 1943 tot 1947 wordt dit gevolgd door drie solotentoonstellingen en deelname in verscheidene belangrijke groepstentoonstellingen waaronder de jaarlijkse tentoonstelling van het Whitney Museum en de belangrijke vroege expositie van abstract expressionistische schilderkunst 'The Ideographic Picture' in Betty Parsons galerie, waarvan Barnett Newman de curator is.

In 1947 ontmoet Stamos de verzamelaar Peggy Guggenheim, en medekunstenaars John Graham, Mark Rothko en Mark Tobey. De laatste leert hij kennen tijdens een reis die hij in dat jaar maakt door de V.S., waarbij hij New Mexico, Californië en Seattle bezoekt. Stamos raakt goed bevriend met zowel Barnett Newman als Mark Rothko, die zijn interesse in de primitieven en mythologische beelden delen.

In 1948/49 maakt Stamos reizen naar Frankrijk, Italië en Griekenland. In Parijs ontmoet hij onder meer Picasso, Brancusi en Giacometti. Hierna evolueert zijn schilderstijl naar het abstracte, hoewel hij zijn inspiratie blijft vinden in natuurlijke vormen en oude mythologische symbolen.

In 1948 neemt hij deel aan de Biënnale van Venetië.

Stamos heeft zijn eerste solo museumtentoonstelling in de Phillips Gallery in 1950 en doceert in datzelfde jaar aan het Black Mountain College in Beria, North Carolina, waar hij Clement Greenberg ontmoet en waar Kenneth Noland een van zijn studenten is. Voorts doceert hij vier jaren aan Hartley Settlement House in de vroege jaren vijftig.

Eveneens in 1950 sluit hij zich aan bij de groep The Irascibles. De groep bestaat uit Theodoros Stamos, Jimmy Ernst, Barnett Newman, James Brooks, Mark Rothko, Richard Pousette-Dart, William Baziotes, Jackson Pollock, Clyfford Still, Robert Motherwell, Bradley Walker Tomlin, Willem de Kooning, Adolph Gottlieb, Ad Reinhardt en Hedda Sterne.

In 1951 verhuist Stamos naar East Marion, New York, waar hij een expressieve color-field techniek ontwikkelt.

Vanaf 1955 doceert hij 22 jaar lang aan de Art Students League.

In 1955 neemt Stamos deel aan de tentoonstelling 'Cinquante ans d'Art aux Etats Unis' in het Musée d'Art Moderne te Parijs. In 1956 wordt hem de National Institute of Arts and Letters Award, New York toegekend en in 1959 ontvangt hij de Creative Arts Award van de Brandeis University.

In 1959 neemt Stamos deel aan Documenta 2 te Kassel.

Sun-Box serie
Veel van Stamos volgende werken behoren tot uitgebreide series, zoals de Sun-Box serie, die het grootste deel van de jaren zestig doorloopt (1963-70) en zijn soberste meest geometrische werken representeert (beïnvloedt door Mark Rothko).

In 1966 is hij lector aan aan de School of Fine Arts, Columbia University, New York en in 1967-68 hoogleraar aan de Brandeis University, Waltham, Massachusetts.

In 1967 de Mainichi Newspaper Prize, Tokyo International en in datzelfde jaar de National Arts Foundation Award, Washington, D.C.

Naast het schilderen raakt hij ook geïnteresseerd in textiele kunst en gaat tapijten ontwerpen. In 1954 gaat hij een samenwerking aan met Gloria Finn die tot 1963 zal duren. Samen produceren zij wollen wandkleedjes en wandtapijten. Een werk uit deze periode is door Gloria Finn aan het MoMA geschonken. In 1968 worden twee van zijn wollen werken Sunset 8 en Red Square geïllustreerd in de catalogus van de expositie getiteld 'American Tapestries'. Deze werken volgen de Sun-Box stijl.

In 1970 neemt Stamos deel aan de tentoonstelling 'Trends in Twenties Century Art'in het Santa Barbara Museum in Californië.

het proces
In 1970 pleegt Mark Rothko zelfmoord en wordt Stamos benoemd tot een van de drie executeurs van Rothko's nalatenschap, samen met Bernard J. Reis een accountant en kunstverzamelaar en Morton Levine een professor in antropologie.
In 1971 worden de executeurs en de Marlborough Gallery, die Rothko representeert, door de dochter van Rothko vervolgd voor verspilling en en fraude. Ze eist het ontslag van de executeurs en het ongedaan maken van de contracten met de Marlborough Gallery.

Infinity Field serie
Vanaf 1970 brengt Stamos elk jaar een deel van het jaar door op het eiland Lefkada in Griekenland in de Ionische zee, waar hij begint met zijn Infinity Field serie.
Na 1970 maken Stamos meeste schilderijen deel uit van zijn Infinity Field serie, welke verscheidene subgroepen bevat, zoals de Lefkada serie genoemd naar een Grieks eiland dat hij vaak bezoekt. Alsook de Jeruzalem serie en de Delphi serie.

Nadat hij zijn carrière als docent afsluit in 1977 heeft Stamos veel solotentoonstellingen in New York en Europa.
After ending his teaching career in 1977, Stamos traveled extensively and had numerous one-person shows in New York and Europe.

In 1978 neemt hij deel aan de tentoonstelling 'Abstract Expressionism: The Formative Years' in het Whitney Museum te New York.

In de jaren 1990 eren ACA Galleries in New York en de Municipal Art Gallery in Thessaloniki, Griekenland hem met retrospectieve tentoonstellingen. After a prolonged illness, Stamos died on February 2, 1997.

Na een lange ziekte sterft Theodoros Stamos in Griekenland in 1997.

websites:
. Hollis Taggart Galleries
. The Phillips Collection
. artnet
. werken Theodoros Stamos

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 805.